Ηλιθιότητα η υποκατασκευαστική αλυσίδα του F-35 με παράδειγμα την Τουρκία λέει ο Τραμπ

Πως άρχισε ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τα F-35 - Ο ρόλος της HALC, Μιχάλης Ιγνατίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταγγείλει την υποκατασκευαστική παγκόσμια αλυσίδα του F-35 ως «ηλιθιότητα», αναφέροντας την Τουρκία ως παράδειγμα, ανέφερε η Defense News.

«Θα μπορούσα να σου πω εκατοντάδες ιστορίες για τη βλακεία που έχω δει. Για παράδειγμα, φτιάχνουμε ένα μαχητικό τζετ. Είναι ένα συγκεκριμένο μαχητικό αεροσκάφος, δεν θα σας πω ποιο, αλλά συμβαίνει να είναι το F-35 “, δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια εμφάνισης στις ειδήσεις Fox την Πέμπτη.

«Κοιτάξτε, φτιάχνουμε τα F-35 – πολύ σημαντικό, το μεγαλύτερο τζετ στον κόσμο – όπου το κύριο σώμα του τζετ [άτρακτος] κατασκευάζεται στην Τουρκία και στη συνέχεια αποστέλλεται εδώ», είπε ο Τραμπ.

Πρότεινε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αρνηθεί να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες κρίσιμα στοιχεία του F-35 εάν η σχέση τους καταρρεύσει, ανέφερε η Defense News.

“Το πρόβλημα είναι εάν έχουμε πρόβλημα με μια χώρα, δεν μπορείς να φτιάξεις το τζετ. Παίρνουμε ανταλλακτικά από παντού. Είναι τόσο τρελό. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες », είπε ο Τραμπ.

Υπήρχαν εννέα χώρες εταίροι στο πρόγραμμα για τη δημιουργία του F-35 Joint Strike Fighter της Lockheed Martin: Αυστραλία, Βρετανία, Καναδάς, Δανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν την Τουρκία από το πρόγραμμα πέρυσι αφού η χώρα αγόρασε το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400. Το Πεντάγωνο πρόκειται να σταματήσει να αναθέτει συμβόλαια F-35 σε τουρκικές εταιρείες φέτος.

Η Defense News δήλωσε ότι ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αρνηθεί τις βασικές συνιστώσες F-35 στις ΗΠΑ δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση, καθώς είναι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ που εργάζεται για να εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα και ότι ο Τραμπ έχει υπερεκτιμήσει τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στο πρόγραμμα.

Η Τουρκία κατασκευάζει περίπου 1.000 διαφορετικά εξαρτήματα για το F-35 – συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής ατράκτου, μερικά από τα οποία κατασκευάζονται από την Turkish Aerospace Industries (TAI). Ωστόσο, η TAI είναι μόνο ο δευτερεύων προμηθευτής της κεντρικής ατράκτου, με τον Northrop Grumman να αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο και είναι πιθανό να αναλάβει την παραγωγή της TAI έως ότου βρεθεί άλλος προμηθευτής, δήλωσε η Defense News.

Η Defense News ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η απέλαση Τούρκων κατασκευαστών από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 θα μπορούσε να επιδεινώσει τις υπάρχουσες καθυστερήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού.

Το πρόγραμμα F-35 πηγάζει από προσπάθειες που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990 και σχεδιάστηκε για την παραγωγή αεροπλάνων όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τους βασικούς συμμάχους των που θα βοηθούσαν στην εκπλήρωση του λογαριασμού για την ανάπτυξη του αεροσκάφους, σε αντάλλαγμα συμβάσεων για την παραγωγή εξαρτημάτων .

Το πρόγραμμα προοριζόταν να έχει λειτουργικά οφέλη, καθώς θα ήταν ευκολότερο να σταλούν πληροφορίες και να συντονιστούν οι στρατιωτικές δυνατότητες εάν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ίδιο μαχητικό.

Μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού προοριζόταν επίσης να έχει βιομηχανικά και οικονομικά οφέλη, καθώς η παγκόσμια παραγωγή θα ήταν θεωρητικά λιγότερο επιρρεπής σε διαταραχές και τα αεροπλάνα πιθανότατα θα ήταν φθηνότερα λόγω οικονομιών κλίμακας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 της Τουρκίας δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλεί τις μυστικές δυνατότητες των νέων μαχητικών αεροσκαφών.

Η Τουρκία το αμφισβήτησε και είπε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στις άμυνες του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα θέσει σε λειτουργία τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα τον Απρίλιο, αλλά δεν είχε γίνει ακόμη μια τέτοια κίνηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι