Ιντλίμπ: Θα επιβάλει η Άγκυρα την συμφωνία στους τζιχαντιστές;

Ιντλίμπ: Θα επιβάλει η Άγκυρα την συμφωνία στους τζιχαντιστές;

Η τουρκο-ρωσική συμφωνία για μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στην Ιντλίμπ πέτυχε ίσως να απομακρύνει την προοπτική μιας επίθεσης σ’ αυτό το ύστατο μεγάλο προπύργιο των εξεγερμένων στη Συρία, όμως οι εμπειρογνώμονες φαίνονται επιφυλακτικοί όσον αφορά την ικανότητα της Άγκυρας να επιβληθεί στους τζιχαντιστές της περιοχής.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε πριν από μια εβδομάδα, προβλέπει τη δημιουργία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην επαρχία Ιντλίμπ μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» υπό ρωσοτουρκικό έλεγχο, η οποία θα χρησιμεύσει ως ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στα εδάφη των ανταρτών και τις γύρω ζώνες που ελέγχονται από το καθεστώς.

Σε περίπτωση επίθεσης του καθεστώτος με την υποστήριξη των ρώσων συμμάχων του, υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει για ένα «λουτρό αίματος», εκφράζοντας φόβους για τη «χειρότερη καταστροφή σε ανθρωπιστικό επίπεδο» του 21ου αιώνα.

Τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην επαρχία Ιντλίμπ και στους θυλάκους των εξεγερμένων στις γειτονικές περιοχές Χάμα, Χαλέπι ή Λαττάκεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Βάσει της συμφωνίας Άγκυρας-Μόσχας, όλα τα βαριά όπλα των ανταρτικών οργανώσεων, καθώς και οι τζιχαντιστές, θα αποχωρήσουν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου απ’ αυτή τη μελλοντική «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» πλάτους 15 έως 20 χιλιομέτρων με σχήμα πετάλου.

Παρόλο που είπαν πως αποδέχονται τη συμφωνία, φιλοτουρκικές οργανώσεις – όπως το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FNL), ο κύριος ανταρτικός συνασπισμός στην Ιντλίμπ – εξέφρασαν τη δυσπιστία τους και φόβους για «ενδεχόμενη προδοσία εκ μέρους των Ρώσων, του καθεστώτος ή των Ιρανών».

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο να πρέπει «να διαλύσει, να καταστρέψει ή να μετακινήσει ορισμένες από τις ισχυρότερες εξτρεμιστικές οργανώσεις του Ιντλίμπ μέσα στις επόμενες εβδομάδες», υπογραμμίζει ο Άρον Λουντ, ειδικός της δεξαμενής σκέψης The Century Foundation.

«Πιστεύω πως η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να πείσει την HTS να διαλυθεί, να κατατεμαχιστεί, να αποκτήσει μια καινούρια εικόνα ή απλώς να φύγει — λίγο ενδιαφέρει», λέει.

Η Άγκυρα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προσπαθήσει να πάρει με το μέρος της ορισμένα στοιχεία της HTS ή μεταξύ των συμμάχων του όπως οι ουιγούροι τζιχαντιστές, προσθέτει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx