Ιός Δυτικού Νείλου: 124 τα κρούσματα, 15 θάνατοι στην τρίτη ηλικία
28/08/2024Από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι σήμερα, 28 Αυγούστου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 124 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 95 παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, παράλυση) και 15 κατέληξαν,. Οι νεκροί ήταν ηλικίας 61 έως 92 ετών. Η νόσος μεταδίδεται από κουνούπια.
Ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο ιός πλέον έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες. Φέτος καταγράφηκαν κρουσματα σε 51 δήμους της χώρας και ως προς τις περιφέρειες, σε 23 Περιφερειακές Ενότητες. Αναλυτικά, κρούσματα καταγράφηκαν στο νότιο τομέα Αθηνών, στην ανατολική Αττική, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στη Λευκάδα, στην Θεσπρωτία, στην Χαλκιδική, στην Πέλλα, στις Σέρρες. στο Κιλκίς, στην Ημαθία, στη Ροδόπη, στην Δράμα, στον Έβρο, στην Ξάνθη, στη Θάσο, στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, στην Αργολίδα, στην Φθιώτιδα και στην Βοιωτία. Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.
Το μόνο προληπτικό μέσο είναι τα εντομοαπωθητικά και η ένδυση με μακρυμάνικα και παντελόνια στην εξοχή. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ πολλοί περνούν τη νόσο ασυμπτωματικά. Πιο ευάλωτοι είναι οι άνω των 65 ετών και όσοι έχουν για διάφορους λόγους “πεσμένο” ανοσοποιητικό. Αυτοί πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε γιατρό όταν έχουν πυρετό. Η διάγνωση γίνεται ή με εξέταση αίματος ή με εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
Το 80% δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα ή παρουσιάζει σχετικά ήπια συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς και στα οστά, αλλά ενίοτε ο προσβεβλημένος βλέπει και δερματικά εξανθήματα συνήθως στον κορμό και μπορεί να έχει διόγκωση των λεμφαδένων. Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης των συμπτωμάτων, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 2-14 ημερών, περίοδος που μπορεί να παραταθεί σε ασθενείς με διαταραχές του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Τα συμπτώματα διαρκούν 5-7 ημέρες και στους περισσότερους υποχωρούν. Αν όμως κάποιος αρχίσει να παρουσιάζει δυσκινησία στον αυχένα (ένδειξη μηνιγγίτιδας), αποπροσανατολισμό ή διαταραχές στη συμπεριφορά σημαίνει ότι έχει πλέον συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα και πρέπει να εισαχθεί άμεσα σε νοσοκομείο, καθώς ναι μεν δεν υπάρχουν θεραπείες για τον ιό, όμως μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα (π.χ. αντιφλεγμονώδη, ενυδάτωσης, αντιεπιληπτικά) ενδοφλεβίως και ο ασθενής να έχει σημαντική υποστήριξη.