Ιούλιο το νομοσχέδιο που θα ελέγχει τις ΜΚΟ στην Ελλάδα

Ιούλιο το νομοσχέδιο που θα ελέγχει τις ΜΚΟ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”  το νομοσχέδιο που θα βάλει σε τάξη το χάος των ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εθελοντών και μη, βαφτίζονται πλέον ΟΚοιΠ (Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών), και θα περιλαμβάνουν εθελοντικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις προσώπων με νομική προσωπικότητα που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα. Θα εγγράφονται σε δημόσια βάση δεδομένων που θα τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και θα παρακολουθείται η δράση τους από ειδική διεύθυνση που θα συσταθεί.

Ο κοινωφελής φορέας που θα υποβάλλει αίτηση θα πρέπει:

• Να έχει συσταθεί τρία έτη προ της αίτησης εγγραφής του.

• Να πληροί τα ουσιαστικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας που ορίζει ο σχετικός νόμος.

• Να μη συνάπτει συμβάσεις οιουδήποτε είδους με πρόσωπα που συμμετέχουν στα όργανα διοίκησής του ή μέλη ή εταίρους της που έχουν τον καταστατικό έλεγχό της, συζύγους, τέκνα και γονείς των ανωτέρω προσώπων, με την εξαίρεση συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας με συνήθεις όρους και αποδοχές και σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 3% του συνόλου των εργαζομένων.

• Να μη λαμβάνει τακτική κρατική επιχορήγηση μεγαλύτερη από 40% επί του προϋπολογισμού για τη λειτουργία του ή δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.

Βασική αρχή του νομοσχεδίου, με στόχο και την οικονομική διαφάνεια στον χώρο των ΜΚΟ θα είναι, επίσης, πως δικαίωμα να λάβουν κρατική χρηματοδότηση θα έχουν μόνον οι εγγεγραμμένες στο μητρώο.

Θα υπάρξουν επί τούτου και άλλες δικλείδες ασφαλείας, όπως ότι για κάθε κρατική χρηματοδότηση οι εγγεγραμμένες ΜΚΟ θα υποχρεούνται, μεταξύ άλλων, να υποβάλουν τα στοιχεία του φορέα από τον οποίο χρηματοδοτούνται, καθώς και τον προϋπολογισμό και απολογισμό για το κάθε πρόγραμμα. Επίσης, κάθε ΜΚΟ που λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί ειδικό τραπεζικό λογαριασμό αποκλειστικά για τον σκοπό του συγκεκριμένου χρηματοδοτούμενου προγράμματος. Τέλος, σε περίπτωση δωρεάς από ιδιώτες, όταν το ποσό υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ ετησίως ανά δωρητή, αυτό θα καταβάλλεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του οποίου μοναδικός δικαιούχος είναι η ΜΚΟ, ενώ η καταβολή του ποσού θα γίνεται υποχρεωτικά με ονομαστική κατάθεση του δωρητή.

Παράλληλα, κάθε εγγεγραμμένη ΜΚΟ θα πρέπει να διαθέτει ιστοσελίδα στην οποία θα δημοσιεύει υποχρεωτικά το καταστατικό ή τη συστατική της πράξη, τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που απαρτίζουν τα όργανα διοίκησης και τις αρμοδιότητές τους, τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις και τον απολογισμό τους, το ετήσιο πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικού γραφείου, κάθε χρηματοδοτούμενο από το Δημόσιο πρόγραμμα ή δράση, καθώς και στοιχεία πιστοποίησής του από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, εάν διαθέτει τέτοια πιστοποίηση.

Προβλέπονται δε και κυρώσεις που θα επιβάλλονται στις ΜΚΟ που παραβιάζουν την προωθούμενη νομοθεσία.Μεταξύ αυτών θα αποστέλλεται αρχικά γραπτή πρόσκληση προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της παράβασης εντός ενος μήνα, και αν η διορία παρέλθει, ο παραβάτης θα τίθεται σε καθεστώς αναστολής της εφαρμογής των ευεργετικών διατάξεων του νόμου -δηλαδή θα χάνει την κρατική χρηματοδότηση και το ειδικό φορολογικό καθεστώς που διαθέτει για ένα χρόνο. Εάν και στη συνέχεια η ΜΚΟ εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της, η αρμόδια Διεύθυνση θα προβαίνει στην άμεση διαγραφή της από το ειδικό μητρώο. Η διαγραφή της θα συνεπάγεται την αυτοδίκαιη αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, περιλαμβανομένης και της υλοποίησης χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, καθώς και την οριστική διακοπή της εφαρμογής ειδικών ευεργετικών για τις ΜΚΟ διατάξεων, όπως το ειδικό φορολογικό καθεστώς, την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, και την απαλλαγή από κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσο ή έμμεσο φόρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι