ΗΠΑ: Αν η Τουρκία δεν σταματήσει έρχονται νέες κυρώσεις

Η φυγή κεφαλαίων οδηγεί την Τουρκία σε capital control, Μάκης Ανδρονόπουλος

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και συνεχίσει την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Οι νέες κυρώσεις μπορεί να στοχοθετήσουν περισσότερους Τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι ένας κατάλογος δυνητικών στόχων δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που αναμένεται να συζητήσουν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα σήμερα.

«Διαβουλευόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών και με τις υπηρεσίες πληροφοριών», είπε ο Μνούτσιν. Οι κυρώσεις ίσως έχουν βαριές «συνέπειες» αν κριθεί «αναγκαίο», πρόσθεσε. Ως η χώρα που τυπώνει το κύριο «αποθεματικό νόμισμα του κόσμου», σημείωσε ο Στίβεν Μνούτσιν, «θα μπορούσαμε από αύριο να αναστείλουμε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών οργανισμών που έχουν δοσοληψίες με την Τουρκία». Πάντως, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «περίπλοκη» την «κατάσταση» στη βόρεια Συρία, όπου αναμετρώνται «η Τουρκία, σύμμαχός μας στο NATO, και οι Κούρδοι, που πολέμησαν το ΙΚ μαζί μας».