ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαγράφει φοιτητικά δάνεια αξίας 1,2 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαγράφει φοιτητικά δάνεια αξίας 1,2 δισ. δολαρίων

Περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες φοιτητές θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα διαγραφής φοιτητικών δανείων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του προγράμματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο μήνα και το οποίο αποσκοπεί στην ανακούφιση των Αμερικανών που καταβάλλουν πληρωμές για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Η κίνηση, η οποία ωφελεί όσους είναι εγγεγραμμένοι στο κυβερνητικό πρόγραμμα SAVE (Saving on a Valuable Education), διαγράφει τα δάνεια για όσους δανείστηκαν λιγότερα από 12.000 δολάρια για την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους.

 «Με τη σημερινή ανακοίνωση, στέλνουμε και πάλι ένα σαφές μήνυμα στους δανειολήπτες που είχαν χαμηλές οφειλές. Εάν πληρώνετε για μια δεκαετία, κάνατε το καθήκον σας και αξίζετε ανακούφιση», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μιγκέλ Καρντόνα, σε δήλωσή του.

Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες αυτές υπολείπονται της αρχικής πρότασης του Προέδρου για πιο σαρωτική διαγραφή φοιτητικών δανείων (έως και 20.000 δολάρια ανά δανειολήπτη) η οποία απορρίφθηκε πέρυσι από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Το αρχικό σχέδιο διαγραφής φοιτητικού χρέους εκτιμήθηκε ότι θα κόστιζε 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η αλλαγή ενδέχεται να έχει διαβρώσει την δημοτικότητα του Μπάιντεν, ιδίως μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι έχουν επίσης εκφράσει απογοήτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του σε θέματα όπως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να επεκτείνει περαιτέρω τη διαγραφή δανείων τους επόμενους μήνες, με τον Καρντόνα να έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει νέους κανονισμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερους δανειολήπτες. Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις λεπτομέρειες αυτών των νέων προτάσεων, αναμένεται να βοηθήσουν τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή σημαντικούς συσσωρευμένους τόκους, καθώς και εκείνους με παλαιότερα δάνεια.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος θέλει να αξιοποιήσει πολιτικά τις αποφάσεις τις οποίες έχει ήδη λάβει ο Μπάιντεν. Οι δανειολήπτες oι οποίοι θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα διαγραφής του φοιτητικού τους χρέους θα λάβουν ενημερωτικό e-mail από την αμερικανική προεδρία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι