ΗΠΑ: Η Wagner θα στείλει οπλισμό σε Χεζμπολάχ ή Ιράν – Τί είπε για τους Χούθι

ΗΠΑ: "Η Wagner θα στείλει οπλισμό στην Χεζμπολάχ ή το Ιράν"

Εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλους εξοπλισμούς τους οποίους, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, προμηθεύει ήδη τον ρωσικό στρατό, “το Ιράν σκοπεύει να παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους που η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα πως η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ, έπειτα από αίτημα των ρωσικών αρχών, “ετοιμάζεται να παραδώσει ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ή στην Χεζμπολάχ ή στο Ιράν”.

“Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το καθεστώς μας των αντιτρομοκρατικών κυρώσεων κατά προσώπων ή οντοτήτων της Ρωσίας” ως απάντηση, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Το Ιράν από την πλευρά του “θα μπορούσε να προετοιμαστεί για ένα περαιτέρω βήμα” στη στρατιωτική του βοήθεια στη Ρωσία, τόνισε.

Εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλους εξοπλισμούς τους οποίους, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, προμηθεύει ήδη τον ρωσικό στρατό, “το Ιράν σκοπεύει να παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους που η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Όσο για το φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αυτό πραγματοποιεί σειρά επιθέσεων κατά του ισραηλινού στρατού, με φόντο τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ταυτόχρονα ο Κίρμπι ανέφερε πως οι ΗΠΑ επανεξετάζουν το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσουν τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης τρομοκρατική οργάνωση, μετά την κατάληψη πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα που πραγματοποίησαν οι τελευταίοι.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και μήνες για την εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης. Η συνεργασία αυτή “είναι προφανώς επιζήμια για την Ουκρανία, για τους γείτονες του Ιράν και για τη διεθνή τάξη”, υπογράμμισε ο Κίρμπι. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού μετέβη τον Σεπτέμβριο στο Ιράν για επίσημη επίσκεψη, η οποία είχε χαρακτηριστεί τότε “σημαντικό στάδιο” στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις που περιορίζουν τις εμπορικές ανταλλαγές. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αυτής, η Ρωσία και το Ιράν δημιούργησαν στενούς δεσμούς σε διάφορους τομείς.

Πηγή:ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx