Υποψήφιος και με την βούλα ο Τραμπ – Μπάιντεν: “Δεν θα δεχτεί την ήττα του αν χάσει”

Γιατί το δικαστήριο κατηγορεί τον Τραμπ για συνομωσία "κατά του Αμερικανικού κράτους"

Κανονικά θα είναι υποψήφιος ο Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, εφόσον λάβει το «χρίσμα» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση δικαστηρίου του Κολοράντο, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα λόγω των ενεργειών του πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Στη σημερινή αποφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (τα μέλη του ψήφισαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας) αναφέρεται πως το Δικαστήριο του Κολοράντο είχε λανθασμένα υποθέσει ότι οι Πολιτείες μπορούν να καθορίσουν εάν ένας υποψήφιος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα εκλογής βάσει μιας διάταξης της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος. Η απόφαση καθιστά σαφές ότι το Κογκρέσο, και όχι οι Πολιτείες, πρέπει να θέσει κανόνες για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη της 14ης τροπολογίας.

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήρθε μέσω ανάρτησης στη δική του πλατφόρμα, «Truth Social», στην οποία έγραψε: «Μεγάλη νίκη για την Αμερική».

Η απόφαση έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την περίφημη «Σούπερ Τρίτη», την ημέρα δηλαδή που διεξάγονται προκριματικές εκλογές σε 16 κρίσιμες Πολιτειές των ΗΠΑ για την ανάδειξη των υποψηφίων του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μεταξύ τους και στο Κολοράντο.

Εκτός από τη διασφάλιση ότι ο Τραμπ θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο στο Κολοράντο, η απόφαση είναι πιθανό να επηρεάσει παρόμοιες υποθέσεις που έχουν προκύψει. Μέχρι στιγμής δύο άλλες πολιτείες, το Μέιν και το Ιλινόις, έχουν ακολουθήσει τον δρόμο του Κολοράντο.

Τι είχε αποφασίσει το Δικαστήριο του Κολοράντο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο είχε αποφανθεί στα τέλη Δεκεμβρίου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, εξαιτίας των πράξεών του όταν έγινε η επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου 2021, απόφαση που χαρακτηρίστηκε πολιτικό σοκ, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες εν μέσω της ήδη θυελλώδους προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2024.

Με πλειοψηφία τεσσάρων δικαστών στους επτά, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο επιβεβαίωσε πρωτόδικη απόφαση που αποφαινόταν πως ο Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε «ανταρσία» την 6η Ιανουαρίου 2021, ενώ έκρινε επίσης —ανατρέποντας την αρχική απόφαση— πως το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, δυνάμει του οποίου αποφάσισε πως δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος, είναι πράγματι εφαρμοστέο, παρότι ο ενδιαφερόμενος ήταν πρόεδρος της χώρας όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα.

Δήλωση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, «θα αμφισβητούσε» το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, εάν δεν τις κέρδιζε. «Πιστεύω ότι θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει. Εάν κερδίσω εγώ – όταν θα κερδίσω εγώ, πιστεύω ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα», είπε ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, τον Ιανουάριο, σε δημοσιογράφο του περιοδικού New Yorker.

«Είμαι ο μόνος που τον έχει κερδίσει ποτέ. Και θα τον ξανακερδίσω», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. «Εάν πιστεύατε ότι είστε ο καλύτερος για να κερδίσετε κάποιον που, σε περίπτωση που νικούσε, θα άλλαζε την ίδια τη φύση της Αμερικής, τι θα κάνατε;» διερωτήθηκε ο Μπάιντεν, που θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος για το κόμμα του απέναντι στον Τραμπ.

Ο Μπάιντεν είναι ωστόσο αντιδημοφιλής, η ηλικία του ανησυχεί τους ψηφοφόρους και πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Τραμπ, στην πρόθεση ψήφου. Εκείνος πάντως στοιχηματίζει ότι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας του, αυτό της προάσπισης της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης, θα επικρατήσει. «Πώς μπορούμε, σε μια δημοκρατία, να εκλέξουμε πρόεδρο κάποιον που λέει ότι η βία είναι αποδεκτή;» είπε.

Ο πρόεδρος επέκρινε επίσης τη στάση του Τύπου που, όπως υποστηρίζει, δεν προβάλλει την απολυταρχική απειλή την οποία αντιπροσωπεύει ο Τραμπ. «Είναι σαν όλοι σας να έχετε γίνει αδιάφοροι», πρόσθεσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι