ΗΠΑ: Ρώσοι και Τούρκοι να τα μαζεύουν από τη Λιβύη

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο Αμερικανός, προσωρινός πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρίτσαρντ Μιλς,έθεσε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού, ζήτημα για όλες τις ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στη Λιβύη

«Ζητάμε από όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και να σταματήσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές παρεμβάσεις», είπε ο Μιλς κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

Με τη συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου για κατάπαυση του πυρός, θα αποχωρούσαν εντός τριών μηνών από τη χώρα όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι. Η διορία παρήλθε το περασμένο Σάββατο και καμία κίνηση δεν έγινε, ούτε ανακοινώθηκε, αλλά ούτε παρατηρήθηκε επί του πεδίου.

 

«Βάσει της συμφωνίας του Οκτωβρίου καλούμε την Τουρκία και τη Ρωσία άμεσα να αρχίσουν την απόσυρση των δυνάμεών τους από τη Λιβύη και να απομακρύνουν επισης ξένους μισθοφόρους και όσους εκπροσώπους έχουν στρατολογήσει, ενισχύσει οικονομικά ή υποστηρίξει στη Λιβύη» είπε ο Μιλς.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι στη Λιβύη εξακολουθούν να παραμένουν 20.000 ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι που άλλοι στηρίζουν στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης και άλλοι τον Χαλίφα Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη. Η δυτική Λιβύη στηρίχθηκε στην Τουρκία και η ανατολική στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αίγυπτο και στη Ρωσία.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι