ΗΠΑ: “Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση” – Χτύπησαν πάλι στο έδαφος της Υεμένης

Πύραυλος στο πλοίο "Ζωγραφιά" στην Ερυθρά - Η QE ακυρώνει δρομολόγια LNG,

Οι ΗΠΑ ξαναχτύπησαν στην Υεμένη, αλλά στο Νταβός δηλώνουν πως ενδιαφέρονται για την αποκλιμάκωση και ότι θέλουν να αποτραπεί η επέκταση των συγκρούσεων

Οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα σε νέο πλήγμα στην Υεμένη, βάζοντας στο στόχαστρο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Οι ΗΠΑ «στοχεύουν στην αποκλιμάκωση», δήλωσε εν τω μεταξύ ο σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο Τζέικ Σάλιβαν. «Δεν επιδιώκουμε μια περιφερειακή σύρραξη, ούτε κατά διάνοια», επέμεινε, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Επιδιώκουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της σύρραξης και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αποκλιμάκωσης».

Από την περασμένη Παρασκευή, Αμερικανοί και Βρετανοί πλήττουν σημεία στην Υεμένη, ενώ οι Χούθι “απαντούν” χτυπώντας πλέον και αμερικανικά πλοία, ενώ μέχρι την αμερικανοβρετανική επέμβαση χτυπούσαν κυρίως πλοία ισραηλινών συμφερόντων. Οι Χούθι άρχισαν συστηματικές επιθέσεις μετά την έκρηξη του πολέμου στη Γάζα και έχουν δηλώσει ότι δεν θα σταματήσουν αν δεν αποχωρήσουν από εκεί οι Ισραηλινοί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνέχιση της σύρραξης «δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις των χωρών του συνασπισμού», που έπληξαν την Υεμένη την περασμένη εβδομάδα, αλλά «από μια ευρύτερη ομάδα χωρών, μεταξύ άλλων εκείνων που ασκούν μια επιρροή στην Τεχεράνη και σε άλλες πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής».

Για τον Λευκό Οίκο, υπάρχει σήμερα «ένας δρόμος» για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο πόλεμος στη Γάζα να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύρραξη, χωρίς να αναφερθεί όμως στη σύσταση παλαιστινιακού κράτους και στην αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα. «Εργαζόμαστε με τους εταίρους στην περιοχή για να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Όμως, την ίδια ώρα, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης», επέμεινε.

Εν τω μεταξύ οι Χούθι ανέλαβαν επισήμως την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση εναντίον του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου «Zografia» που κατευθυνόταν στο Ισραήλ. Ο εκπρόσωπός τους προειδοποίησε μάλιστα πως οι Χούθι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις για «να υπερασπιστούν την Υεμένη» και να εκφράσουν «αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό».

Το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας χτυπήθηκε καθώς έπλεε 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Σαλίφ της Υεμένης. Είχε αναχωρήσει από το Βιετνάμ με προορισμό το Ισραήλ και υπέστη μόνο υλικές ζημιές. Συνέχισε το ταξίδι του, ενώ όλα τα μέλη του πληρώματος – τρεις Φιλιππινέζοι, 20 Ουκρανοί και ένας Γεωργιανός – είναι καλά στην υγεία τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι