ΗΠΑ: Το οικονομικό σκέλος της λύσης για τη Μέση Ανατολή τον Ιούνιο

Η δυναμική της Μέσης Ανατολής και του Ισλάμ: Αντιφάσεις και ο ρόλος της Δύσης

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μία “οικονομική εκδήλωση ανταλλαγής απόψεων” σε συνεργασία με το Μπαχρέιν στα τέλη του επόμενου μήνα, ανοίγοντας την πόρτα για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το “Politico.” Η εκδήλωση αυτή θα έχει τον γενικό τίτλο “Από την ειρήνη στην ευημερία” και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το διήμερο 25-26 Ιουνίου στην Μανάμα του Μπαχρέιν.

“Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία να βρεθούν μαζί κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και επιχειρηματίες για να ανταλλάξουν ιδέες, να συζητήσουν στρατηγικές και να ισχυροποιήσουν την υποστήριξη για την υλοποίηση εν δυνάμει επενδύσεων και πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να κάνουν πιθανή την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δίνουν έμφαση στις οικονομικές ευκαιρίες που θα μπορούσε να έχει μία ειρηνευτική πρόταση για την πλευρά των Παλαιστινίων.

Από την μεριά του ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου αρμόδιος για την κατάρτιση του ειρηνευτικού σχεδίου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο για την Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ, δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά είναι ευγνώμων για την πρόσκληση του Μπαχρέιν, αλλά και για την ευκαιρία “να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας για την δημιουργία μεγαλύτερης οικονομικής κινητικότητας στην περιοχή”.

“Η οικονομική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα στερεό οικονομικό όραμα και μόνο αν επιλυθούν τα βασικά πολιτικά προβλήματα”, επεσήμανε ο Κούσνερ σε ανακοίνωσή του. “Επιθυμούμε να παρουσιάσουμε το όραμα μας για τους τρόπους που θα γεφυρώσουν τις πολιτικές διαφορές πολύ γρήγορα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε τέσσερα βασικά στοιχεία: τις υποδομές, τη βιομηχανία, την ενδυνάμωση και την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου “η περιοχή να γίνει όσο το δυνατόν πιο ελκυστική για επενδύσεις”.

Η σημασία που δίνεται στον οικονομικό τομέα έχει οδηγήσει μερικούς από τους επικριτές της προσπάθειας να αναρωτηθούν αν ο Κούσνερ και η ομάδα του ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα πείσουν τους Παλαιστίνιους να παραιτηθούν από κάποια πολιτικά δικαιώματά τους. Μεταξύ αυτών η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας.

Παλαιστίνιοι ηγέτες, ακτιβιστές, αλλά κι άλλοι έχουν απορρίψει την πιθανότητα αυτή ως σημείο έναρξης μιας οποιασδήποτε ειρηνευτικής προσπάθειας, υπογραμμίζοντας ότι παλεύουν για τα πολιτικά δικαιώματά τους εδώ και δεκαετίες και ότι δεν θα τα εγκαταλείψουν.

Στο μεταξύ αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν δηλώσει ότι στο σχέδιο Κούσνερ θα περιλαμβάνεται κι ένα πολιτικό συστατικό στοιχείο, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες πέραν του ότι δεν είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί η φράση: “λύση δύο κρατών”.

“Νομίζω ότι η παλαιστινιακή ηγεσία θα πει όχι σε όλα, επειδή έχουν πει όχι σε γενναιόδωρες προτάσεις που τους έχουν γίνει στο παρελθόν”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Politico Ισραηλινός αξιωματούχος.

“Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση των αραβικών χωρών, αλλά και της παλαιστινιακής κοινής γνώμης”, πρόσθεσε ο ίδιος. Σε γενικότερο επίπεδο είναι αρκετοί αυτοί που συμφωνούν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα απαρνηθούν πολιτικά δικαιώματά τους προς χάριν της οικονομικής ανάπτυξης.

“Δεν μπορείς να εξαγοράζεις ανθρώπους με αυτό τον τρόπο”, δήλωσε ο Τζέρεμι Μπεν- Άμι, πρόεδρος της προοδευτικής εβραϊκής ομάδας J Street. “Καμία βιομηχανική ζώνη δεν θα υποκαταστήσει το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν δική τους, ελεύθερη γη. Δεν είναι στην ανθρώπινη φύση να αντιδράς έτσι. Οι άνθρωποι δεν λένε είμαστε εντάξει. Θα αποδεχτούμε το να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx