ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς κατηγορούν τη Ρωσία ότι θα επηρεάσει τις εκλογές στη Μολδαβία

ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς κατηγορούν τη Ρωσία ότι θα επηρεάσει τις εκλογές στη Μολδαβία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ο Καναδάς κατηγόρησαν σήμερα με κοινή τους ανακοίνωση τη Ρωσία ότι οργανώνει σχέδιο για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Μολδαβία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο. Την ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ρωσία επιδιώκει να επιδεινώσει τις κοινωνικές εντάσεις στη Μολδαβία, ο λαός της οποίας είναι όντως διχασμένος, και να υποδαυλίσει τις αρνητικές αντιλήψεις για τη Δύση. Οι τρεις χώρες κατηγορούν τη ρωσική ομοσπονδία ότι υποσκάπτει την εξουσία της  φιλοδυτικής προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, χρησιμοποιώντας ως όπλο την παραπληροφόρηση και τη διαδικτυακή προπαγάνδα.

«Λαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία για να προειδοποιήσουμε τους δημοκρατικούς εταίρους και συμμάχους μας ότι Ρώσοι παράγοντες οργανώνουν σχέδιο για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Μολδαβίας το φθινόπωρο του 2024», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Μολδαβία, που έχει ως επίσημη γλώσσα του ρουμανικά, αντιμετωπίζει έναν βαθύτατο διχασμό, μεταξύ των δυτικόφιλων εν γένει, όπου περιλαμβάνεται και μια μερίδα υπέρ της ομοσπονδοποίησης με την Ρουμανία, από τη μία πλευρά, και τους λεγόμενους ρωσόφιλους από την άλλη. Στην ομάδα των ρωσόφιλων ανήκουν οι ρωσόφωνοι της Υπερδνειστερίας και οι τουρκόφωνοι χριστιανοί Γκαγκαούζοι της Γκαγκαουζίας. Η Σάντου έχει θέσει εκτός νόμου το κόμμα του οποίου ηγείτο η σημερινή κυβερνήτης της Γκαγκαουζίας, όμως εκείνη και πάλι εξελέγη ως ανεξάρτητη και έχει στενές σχέσις με τη Μόσχα.

Στη χώρα θα γίνουν το φθινόπωρο όχι μόνον οι εκλογές για την προεδρία, αλλά και δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν στις εξελίξεις και άλλες εθνότητες που ζουν στην Μολδαβία, όπως Ουκρανοί και Βούλγαροι, αλλά και Ρουμάνοι και Ούγγροι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι