Υπεγράφη η ΚΥΑ για δωρεάν self test καρκίνου του εντέρου

Υπεγράφη η ΚΥΑ για δωρεάν self test καρκίνου του εντέρου

Μέσω των φαρμακείων θα ξεκινήσει πιθανόν τον Ιούνιο ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος, με self test, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε 2,8 εκατομμύρια Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπεγράφη σήμερα.

Πρόκειται στην ουσία για τεστ κοπράνων, και δείχνει αν υπάρχει “αόρατο” αίμα σε αυτά. Δεν ενδείκνυται να το κάνουν όσοι έχουν αιμορροΐδες, επειδή το τεστ δεν ξεχωρίζει την αιμορραγία από καρκινικές πληγές και από απλές αιμορροΐδες. Εντούτοις, δυστυχώς, όσοι έχουν αιμορροΐδες, δεν αποκλείεται να έχουν και καρκίνο. Το αίμα μπορεί να προέρχεται και από πολύποδες ή από άλλη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Το τεστ αυτό διατίθεται εδώ και χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η ΚΥΑ στην Ελλάδα αναφέρει ότι θα διατίθεται δωρεάν το self-test που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία και ότι σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα μπορουν να επισκεφθούν δωρεάν κάποιον συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση. Η κοινή υπουργική απόφαση επίσης προβλέπει δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, καθώς και δωρεάν εξέταση βιοψίας σε περίπτωση ευρημάτων, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι