ΥΠΕΞ Γερμανίας: Πρέπει να έχει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς η Γερμανία

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Πρέπει να έχει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς η Γερμανία

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξή της υποστήριξε ότι «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά την μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη» και ότι «οι Ρώσοι ποντάρουν στους φόβους των Ευρωπαίων», για να καταλήξει στο ότι «η τοποθέτηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην χώρα μας είναι απαραίτητη για να αυξήσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη».

«Το Κρεμλίνο ποντάρει κυνικά στους φόβους των Ευρωπαίων. Ο Πούτιν θέλει να τρομάξει την Ευρώπη και να διχάσει τις κοινωνίες της. Έχει ήδη παραβιάσει εδώ και χρόνια τις συνθήκες αφοπλισμού και την κοινή αρχιτεκτονική ειρήνης. Η Ρωσία διεύρυνε συνεχώς το οπλοστάσιο με το οποίο απειλεί την ελευθερία στην Ευρώπη, παραβιάζοντας τις συνθήκες αφοπλισμού», δήλωσε η Μπέρμποκ και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους εταίρους μας στην Βαλτική, και ένας τρόπος, μεταξύ άλλων, είναι η αυξημένη αποτρεπτική δύναμη των όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αφελές μπροστά σε ένα ψυχρό Κρεμλίνο».

Στο ίδιο πνεύμα έχει εκφραστεί προ ημερών και ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος αναφερόμενος στους πυραύλους Tomahawk που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στην Γερμανία το 2026. δήλωσε ότι «πρέπει να καλυφθεί το χάσμα δυνατοτήτων, καθώς η Ρωσία, έχει πιθανότατα εδώ και καιρό εγκαταστήσει ανάλογα συστήματα στο Καλίνινγκραντ, με εμβέλεια στην Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Απαιτούνται συστήματα τα οποία θα καθιστούν σαφές ότι σε πιθανή ρωσική επίθεση ότι είμαστε ικανοί και έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».

Ο επικεφαλής ωστόσο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ρολφ Μούτσενιχ εξέφρασε σε συνέντευξή του την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Ρωσία.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας ικανότητα λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε τους κινδύνους της ανάπτυξης τέτοιων όπλων. Οι πύραυλοι έχουν πολύ μικρό παράθυρο χρόνου προειδοποίησης. Ο κίνδυνος ακούσιας στρατιωτικής κλιμάκωσης είναι σημαντικός. Ακόμη και χωρίς τα νέα συστήματα, το ΝΑΤΟ έχει μια ολοκληρωμένη, βαθμιαία ικανότητα αποτροπής. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Γερμανία πρέπει να τοποθετεί από μόνη της τέτοια συστήματα», δήλωσε ο κ. Μούτσενιχ και πρόσθεσε ότι κατά το παρελθόν υπήρχε διαφορετική αντίληψη σχετικά με τον επιμερισμό των βαρών μεταξύ των συμμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι