ΥΠΕΞ Ουκρανίας προς Δύση: Μας βοηθάτε με το σταγονόμετρο –Διακινδυνεύετε επέκταση του πολέμου

ΥΠΕΞ Ουκρανίας προς Δύση: Μας βοηθάτε με το σταγονόμετρο –Διακινδυνεύετε επέκταση του πολέμου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα, κατά την επίσκεψή του στη Λιθουανία, ότι «οι Δυτικοί μας βοηθούν με το σταγονόμετρο, παρότι οι τακτικές παραδόσεις στρατιωτικού υλικού θα επιτρέψουν να αποφευχθεί μια επέκταση του πολέμου εκτός της Ουκρανίας».

«Η στρατηγική της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία με το σταγονόμετρο δεν αποδίδει πλέον. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί ως έχει, η υπόθεση θα έχει άσχημο τέλος για όλους μας. Απευθύνω έκκληση για προμήθειες χωρίς περιορισμούς και για έγκαιρη παροχή όπλων και πυρομαχικών, ώστε να διασφαλισθεί ότι η Ουκρανία θα νικήσει τη Ρωσία», είπε, μετά τη συνάντηση που είχε στη Λιθουανία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Ο Κουλέμπα ζήτησε επίσης να μεταφερθούν στο ουκρανικό έδαφος οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούν οι Δυτικοί, οι υπηρεσίες συντήρησης των όπλων, καθώς και η παραγωγή στρατιωτικών εξοπλισμών — μια διαδικασία που μπορεί να δημιουργήσει ένα υλικοτεχνικό πλεονέκτημα για τη χώρα του, όπως δήλωσε. Ομως οι περισσότεροι Δυτικοί διαφωνούν κάθετα, ειδικά με το πρώτο σκέλος, καθώς η μεταφορά έστω και μικρού αριθμού εκπαιδευτών από μέλη του ΝΑΤΟ, σημαίνει εμπλοκή στον πόλεμο. Η Βρετανία το έχει ήδη κάνει, αλλά υποστηρίζει επισήμως ότι κάνει “υγειονομική εκπαίδευση”.

Ο Κουλέμπα είπε ότι «ο πόλεμος μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα της Ουκρανίας και οι Δυτικοί πρέπει να ξυπνήσουν και να διαβάσουν ιστορία, ώστε να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις σε μια τελείως διαφορετική κλίμακα της τραγωδίας για να υπερασπιστούν τα δικά τους χωριά, τις πόλεις, τα εδάφη τους. Αδύναμες αποφάσεις: όχι άλλος πόλεμος. Ισχυρές αποφάσεις: το τέλος του πολέμου. Είναι απλό”, είπε ο Κουλέμπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι