Υποναύαρχος Γρυπάρης: Δεν επαρκεί ο αριθμός των πλοίων που έχουμε στην Ερυθρά

Τί πάει ακριβώς να κάνει η φρεγάτα "Ύδρα" στην Ερυθρά, Χρήστος Καπούτσης

Τέσσερα σκάφη της ΕΕ (ανάμεσά τους τρεις φρεγάτες) περιπολούν στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης από τον Φεβρουάριο. Στο διάστημα αυτό, έχουν παράσχει στενή βοήθεια σε 164 πλοία, έχουν καταρρίψει περισσότερα από δώδεκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχουν καταστρέψει τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων, δήλωσε ο υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο Bloomberg.

Ο ίδιος όμως τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερα πολεμικά πλοία στην περιοχή: «Η προειδοποίηση του κινήματος των Χούθι με έδρα την Υεμένη τον περασμένο μήνα ότι θα στοχοποιήσει πλοία που ανήκουν σε εταιρείες που ελλιμενίζουν έστω και μόνον ένα πλοίο στο Ισραήλ έχει αυξήσει τον κίνδυνο για τους ναυλωτές», δήλωσε ο Γρυπάρης, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να πιέσει για πρόσθετους πόρους.

«Δεν διαθέτουμε τόσα πολλά μέσα και όλη η περιοχή που πρέπει να καλύψουμε είναι τεράστια», είπε. «Πιέζω όλα τα κράτη μέλη να παράσχουν περισσότερα μέσα. Η αποστολή της ΕΕ έχει αμυντική εντολή και οποιαδήποτε αύξηση του μεγέθους του στόλου της που περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα θα ήταν για να μπορέσει η δύναμη να αυξήσει το γεωγραφικό της εύρος, αντί να υιοθετήσει μια πιο συγκρουσιακή στάση», δήλωσε ο Γρυπάρης.

Τόνισε ότι δεν εκτιμά πως χτυπώντας τους Χουθι σε χερσαίες επιχειρήσεις λύεται το πρόβλημα. «Κάποιες άλλες χώρες δοκίμασαν παρόμοιες ενέργειες και κάποιες άλλες χώρες εξακολουθούν να το κάνουν και βλέπουμε ότι αυτό δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος», είπε.

«Καθημερινά ανεβοκατεβαίνουν στο στενό περίπου 40 ή 50 πλοία, οπότε χρειάζεται σημαντικός αριθμός πολεμικών πλοίων για να μπορέσει να τα συνοδεύσει μέχρις ότου βρεθούν εκτός εμβέλειας των Χούθι. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε αυτή τη στενή προστασία, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τον όγκο της ναυσιπλοΐας στην περιοχή», είπε ο υποναύαρχος.

Στην πράξη, ο περιορισμένος αριθμός πολεμικών πλοίων των “Ασπίδων”, έχει περιορίσει την όλη επιχείρηση σε ένα μικρό τμήμα της νότιας Ερυθράς Θάλασσας, κοντά στο στενό Bab-el-Mandeb μεταξύ Υεμένης και Τζιμπουτί, ένα σημείο με μεγάλη κίνηση όπου τα πλοία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας των επιθέσεων έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε ναυτικοί και έχουν βυθιστεί  δύο πλοία. Οι τέσσερις εκ των νεκρών ήταν Φιλιππινέζοι και ο ένας Βιετναμέζος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι