Υποχρεωτικά αλυσίδες από Δευτέρα βράδυ και στην Αθήνα – Πού κλείνουν τα σχολεία

Υποχρεωτικά αλυσίδες από Δευτέρα βράδυ και στην Αθήνα – Πού κλείνουν τα σχολεία

Η σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την αναμενόμενη κακοκαιρία θα επαναληφθεί αύριο για να ανακοινωθούν τυχόν μέτρα, όπως τηλεκπαίδευση στα σχολεία ή τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονται. Ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι γενικά αναμένεται κακοκαιρία από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και την Τετάρτη στην Αττική, Βοιωτία, σε περιοχές της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Κρήτης, όμως σαφέστερη εικόνα θα υπάρχει αύριο. Σήμερα έγινε γνωστό πως ορισμένα σχολεία στην ελληνική επικράτεια θα κλείσουν.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι από αύριο το βράδυ όλα τα οχήματα πρέπει να είναι εφοδιασμένα στην Αττική με αντιολισθητικές αλυσίδες ή αντίστοιχα μέσα και ότι σε περίπτωση ελέγχου, αν δεν υπάρχουν στο πορτ μπαγκάζ, προβλέπεται πρόστιμο.

Κλειστά θα είναι από αύριο Δευτέρα (29.1.2024) έως την Τετάρτη τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στην Εύβοια, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή ενώ σε άλλες περιοχές οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν τις πόρτες τους πιο μετά από το καθιερωμένο πρόγραμμα. Πιο αναλυτικά, στην Εύβοια τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για 3 ημέρες στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας αλλά και τα σχολεία των Στροπώνων (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) και της Στενής (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο), μετά από απόφαση των τοπικών Αρχών, λόγω κακοκαιρίας.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει ότι όσα σχολεία μείνουν κλειστά, τότε τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν κανονικά αλλά με τηλεκπαίδευση. Παράλληλα, λόγω κακοκαιρίας, τα μαθήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Αμυνταίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα μία ώρα αργότερα, μετά από απόφαση των δημάρχων. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί. Σημειώνεται, επίσης, ότι κλειστά θα παραμείνουν: το 2ο Δημοτικό Παλλήνης, το 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης και το 1ο Λύκειο Παλλήνης λόγω προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος.

Μέτρα για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων τις ημέρες της κακοκαιρίας ανακοίνωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήδη από τις 22:00 το βράδυ, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στην παλαιά εθνική Ελευσίνας – Θηβών, ενώ από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29.01.2024) τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Αττική θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών από τις 10 το βράδυ της Κυριακής (28/1).

Επιπλέον, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής.

Λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας συνεδρίασαν σήμερα οι συναρμόδιοι στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, για θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τυχόν απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Επίσης εξετάζεται ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά. Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «υπάρχει πρόγνωση αυτή την στιγμή ότι κατά περιόδους και ώρες, από τη Δευτέρα το βράδυ προς την Τρίτη θα έχουμε σε κάποιες περιοχές πιθανές χιονοκαταιγίδες, ακραία καιρικά φαινόμενα, ανέμους 9 και 10 μποφόρ, πιθανές κατολισθήσεις, ενδεχομένως στην Κρήτη, καθώς και πτώσεις δέντρων. Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν πάλι αύριο το πρωί σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχολεία και με την πιθανή ή όχι τηλεργασία στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα.

»Γενικώς η σύστασή μας είναι προσοχή για αυτές τις επόμενες ώρες και μέρες. Η πρόληψη είναι καλύτερη και πιο ισχυρή από την αντιμετώπιση. Επομένως, αν δεν υπάρχει λόγος μετακίνησης και επιβάρυνσης, αυτό θα το συνιστούσαμε. Θα περιμένετε μέχρι αύριο για να ακούσετε την επικαιροποίηση των μετεωρολογικών δεδομένων και τις τελικές αποφάσεις», κατέληξε.

Πρόγνωση για Δευτέρα

Χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου και από το μεσημέρι και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου και στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης.

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης καθώς και στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο,οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400μ.).

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στη Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και βαθμιαία τοπικά 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια από -5 έως 8 με 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (ενδεικτικά 300-400μ.). Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -3 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στις Σποράδες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι ισχυρά στις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (περίπου 300-400μ). Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Σποράδες έως 7 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -3 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Ιόνιο, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις. Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατ. Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια παραθαλάσσια καταιγίδες, από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές στην Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (περίπου 300-400μ.).
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και από το βράδυ έως 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ). Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία κατά τόπους 8 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 5 έως 10 βαθμούς.

Ανατ. Αιγαίο – Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη

Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην κεντρική και στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 Μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο 8 με 9 και τοπικά έως 10 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα βόρεια από -6  έως 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά από -3 έως 12, στα ανατολικά ηπειρωτικά από – 3 έως 10 και στη νησιωτική χώρα από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Πρόγνωση για την Τετάρτη

Στη δυτική Ελλάδα και στη Μακεδονία προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στο νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης και το πρωί στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα στην Κρήτη πιθανώς να είναι έντονα σε μερικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 Μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 7 με 8 και τοπικά στα νότια 9 Μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Πρόγνωση για την Πέμπτη

Προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός , με εξαίρεση τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην Κρήτη τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Πρόγνωση για την Παρασκευή

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές που από τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στη νότια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι