Υποχρεωτικό allez-retour για 300 Ινδούς που ήθελαν να πάνε στη Νικαράγουα

Υποχρεωτικό allez-retour για 300 Ινδούς που ήθελαν να πάνε στη Νικαράγουα

Οι Γάλλοι γυρίζουν άναυλα στην Ινδία σχεδόν 300 Ινδούς που ειχαν προορισμό με τσάρτερ την Νικαράγουα

Περίεργη εξέλιξη χωρίς πολλές εξηγήσεις είχε η υπόθεση με 304 Ινδούς επιβάτες που είχαν ναυλώσει τσάρτερ για να πάνε από το Ντουμπάι με ρουμανική αεροπορική εταιρεία στη Νικαράγουα, αλλά τους κράτησαν επί τρεις ημέρες καθηλωμένους σε αεροδρόμιο του Παρισιού με την υποψία της παράνομης μετανάστευσης ή της “δουλεμπορίας”. Αν και δεν στοιχειοθετήθηκε σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης ούτε το ένα ούτε το άλλο, η Γαλλία τους ξαναστέλνει στην Ινδία.

Συγκεκριμένα, το ρουμανικό αεροσκάφος έκανε μια στάση στο Παρίσι για ανεφοδιασμό, αλλά οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν “ανώνυμες πληροφορίες για δουλεμπόριο” και καθήλωσαν το αεροπλάνο. Ανακρίθηκαν σχεδόν όλοι οι επιβάτες ενώ δύο ελέγχθηκαν ως πιθανοί διακινητές, αλλά τίποτα από όσα δημοσιοποιήθηκαν δεν τεκμηριώνει την αρχική υποψία. Μετά από μια ταλαιπωρία τριών ημερών, στους Ινδούς δόθηκαν μόνον δύο επιλογές:ή να ξαναγυρίσουν στην Ινδία ή να ζητήσουν άσυλο. Το τελευταίο επέλεξαν περίπου είκοσι, ενώ οι υπόλοιποι ξαναγύρισαν στο αεροσκάφος, όμως όχι για να πάνε στη Νικαράγουα όπως επιθυμούσαν, αλλά για να γυρίσουν στην πατρίδα τους άναυλα.

Μεταξύ των επιβατών ήταν και πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι, όμως ούτε αυτό αιτιολογεί την “μεταβολή” στην οποία υποχρεώθηκαν σχεδόν όλοι οι επιβάτες, καθώς πολλοί ανήλικοι ταξιδεύουν μόνοι τους και παραλαμβάνονται στο αεροδρόμιο προορισμού με νόμιμο τρόπο. Καμμία γαλλική εφημερίδα δεν αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η πτήση προς Νικαράγουα δεν πραγματοποιήθηκε και για ποιο λόγο οι Ινδοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Βομβάη, παρότι είχαν πληρώσει την πτήση τσάρτερ για Νικαράγουα.

Μεταξύ των 27 που έμειναν στη Γαλλία είναι οι δύο που αρχικά παρουσιάζονταν από διάφορα ΜΜΕ ως ύποπτοι ως διακινητές, που πήγαιναν για φθηνή εργασία συμπατριώτες τους στη Νότιο Αμερική, ή που τους πήγαιναν εκεί για να τους διευκολύνουν εν συνεχεία να περάσουν με τα πόδια στις ΗΠΑ ως πάρατυποι μετανάστες. Ομως δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος τους και αφέθηκαν ελεύθεροι, αν και κάποια μέσα τους αναφέρουν ως “μάρτυρες” που θα ξανακληθούν. Πάντως έμειναν στη Γαλλία.

Στους άλλους 25 περιλαμβάνονται πέντε ανήλικοι που υπέβαλαν αίτημα να τους χορηγηθεί άσυλο όπως και 20 ενήλικες. Τα αιτήματά τους θα εξεταστούν στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Αφού ολοκληρώθηκε η επιβίβαση, και με κάποιους Ινδούς να λένε “μα εμείς ξεκινήσαμε για Νικαράγουα, γιατί μας γυρνάτε πίσω”, το Airbus A340 της μικρής, ρουμάνικης εταιρείας Legend Airlines αναχώρησε στις 15.35 (ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο του Βατρί με προορισμό τη Βομβάη. Η ρουμανική εταιρεία έχει μόλις τέσσερα αεροσκάφη.

Ολοι οι Ινδοί δήλωσαν πάντως ότι επιβιβάσθηκαν με τη θέλησή τους και ότι κανείς δεν τους πήγαινε με το ζόρι σαν δούλους στη Νικαράγουα και ότι ήθελαν να πάνε εκεί για τουρισμό. Αν και παραμένει το νομικό κενό, δηλαδή πώς υποχρεώνονται επιβάτες να γυρίσουν στην πατρίδα τους, η πραγματικότητα μπορεί να κρύβεται στο μεγάλο ρεύμα μετανάστευσης Ινδών στις ΗΠΑ.

«Ευχαριστούμε τη γαλλική κυβέρνηση και το αεροδρόμιο του Βατρί για τη γρήγορη επίλυση του προβλήματος», σχολίασε λακωνικά η πρεσβεία της Ινδίας στη Γαλλία, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. Οι Ινδοί θορυβήθηκαν και στη χώρα τους ξέσπασε σάλος με όσα συνέβησαν, όμως όπως φαίνεται η κυβέρνηση προτίμησε να δοθεί τέλος στο ζήτημα, επειδή οι ΗΠΑ και ο Καναδάς διαμαρτύρονται για τον πολύ μεγάλο παράτυπων μεταναστών που φθάνει στη χώρα τους από την Ινδία.

Οι περισσότεροι επιβάτες προέρχονται από τις πιο φτωχές περιοχές της Ινδίας και το πιθανότερο είναι ότι έδωσαν τις οικονομίες τους για μια πτήση τσάρτερ, προκειμένου να “περάσουν” από την χαλαρή σε αυτά τα θέματα Νικαράγουα, στις ΗΠΑ. «Δεν ξέρουμε αν είναι εμπορία ανθρώπων, μεταφορά παράτυπων μεταναστών ή ούτε το ένα, ούτε το άλλο… Όμως κρατήσαμε σε ένα αεροδρόμιο, επί τρεις ημέρες και τρεις νύχτες, 303 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Είναι εντυπωσιακό. Αν είναι πραγματικά θύματα, δεν είναι φυσιολογικό να τους στέλνουμε απλώς πίσω στην Ινδία», σχολίασε η Ζενεβιέβ Κολάς, η συντονίστρια της Secours Catholique-Caritas, μιας συλλογικότητας που μάχεται κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Αν οι 304 Ινδοί είχαν πράγματι  την πρόθεση της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ, αυτό ήταν μεταξύ των προθέσεών τους και δεν ήταν τετελεσμένο γεγονός, οπότε απομένουν πολλά νομικά ερωτήματα αναπάντητα για την μεταβολή στην οποία υποχρεώθηκαν από τρίτη χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι