Ιράκ: Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με τις ΗΠΑ για τα πλήγματα στο Ιράκ, παραπλανούν την κοινή γνώμη

Ιράκ: Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με τις ΗΠΑ για τα πλήγματα στο Ιράκ, παραπλανούν την κοινή γνώμη

Τα αμερικανικά πλήγματα στο δυτικό Ιράκ, που πραγματοποιήθηκαν χθες, Παρασκευή, εναντίον ένοπλων φιλοϊρανικών ομάδων, όπως αναφέρουν οι ΗΠΑ, προκάλεσαν το θάνατο «τουλάχιστον 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων και άμαχοι», ανακοίνωσε το Ιράκ. Ο πρέσβυς των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, κλήθηκε στο ιρακινό ΥΠΕΞ για να του επιδοθεί διαμαρτυρία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράκ αναφέρει ότι «με αυτά τα πλήγματα, η ασφάλεια του Ιράκ και της περιοχής γενικότερα, βρίσκεται πλέον στο χείλος τους αβύσσου. Επιπλέον, είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί ότι υπήρχε προσυνεννόηση μεταξύ  Ουάσιγκτον και Βαγδάτης για την επίθεση, αυτά αναφέρονται για να παραπλανούν την κοινή γνώμη. Στόχευσαν και στρατιωτικούς στόχους και αμάχους». Κλήθηκε δε στο ΥΠΕΞ και ο πρέσβυς των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Ένας πρώτος απολογισμός, ο οποίος είχε γνωστοποιηθεί στο Γαλλικό Πρακτορείο από δύο πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, έκανε λόγο για 18 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 15 μέλη ένοπλων ομάδων και τρεις άμαχοι.

Εν τω μεταξύ το Ιράκ ανακοίνωσε ότι «καμία επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αεροπορική βάση αλ-Χαρίρ που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ», παρότι μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ υποστήριξαν πως επιτέθηκαν στην προαναφερόμενη βάση. Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δεχθεί περίπου εκατό επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που σκοτώθηκαν στρατιώτες των ΗΠΑ.

Και το Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια της νύχτας στο Ιράκ και στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τα «παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών».

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι επιθέσεις συνιστούν στρατηγικό σφάλμα και παρακινδυνευμένη ενέργεια εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών που θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο να αυξηθεί η ένταση και η αστάθεια στην περιοχή».

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα σε περισσότερους από 85 στόχους που σύμφωνα με τις ΗΠΑ συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και με συγγενείς του πολιτοφυλακές, σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον Αμερικανών με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σε εκείνη την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δεν ανέφερε αν σκοτώθηκαν Ιρανοί από τα αμερικανικά πλήγματα στις δύο χώρες που επλήγησαν, αλλά είπε ότι «οι αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τους σκοπούς του σιωνιστικού καθεστώτος”.

Ως προς τις επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους, οι Ιρανοί έχουν απαντήσει ότι πολλές ιρανικές ή φιλοϊρανικές ομάδες δρουν ανεξάρτητα και παρότι η πολιτεία υποστηρίζει κάποιες από αυτές, το Ιράν δεν είχε καμία ανάμιξη στην συγκεκριμένη ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των τριών αμερικανών στρατιωτών.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι