Ιράκ: Όχι στον εφησυχασμό έναντι των τζιχαντιστών

Σύλληψη ανώτατου στελέχους του ISIS στην Ουκρανία

Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ είπε ότι η επικείμενη νίκη στη Συρία επί της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δεν σηματοδοτεί το τέλος της απειλής της τρομοκρατίας. «Αυτό δεν είναι το τέλος του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας που γνωρίσαμε», τόνισε ο Σάλεχ.

«Η αποστολή μένει να ολοκληρωθεί», ειδικά η αντιμετώπιση «των βαθύτερων αιτίων» που οδήγησαν στην εμφάνιση του ΙΚ, συνέχισε ο Σάλεχ, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμετάσχουν όλες οι κοινότητες του Ιράκ στην πολιτική ζωή (οι εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις δεν έχουν κοπάσει στη χώρα αυτή), να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη, καθώς και να υπάρξει πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί θύλακες εξτρεμιστών στη Συρία», πράγμα που σημαίνει πως «βαραίνει» πάντοτε «μια ισχυρή απειλή για τη Συρία, το Ιράκ και τη Δύση», θύμισε. Μολονότι αναγνώρισε «τη σημασία» που θα έχει η προσεχής νίκη, η εξάλειψη των τελευταίων οχυρών που κατέχουν οι τζιχαντιστές του
ΙΚ στην ανατολική Συρία, «δεν πρέπει να ανακηρύξουμε τη νίκη πολύ πρόωρα», επέμεινε.

Με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) έχουν παγιδεύσει τους τζιχαντιστές σε μια περιοχή που δεν υπερβαίνει το μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Το 2014, το ΙΚ είχε αναγγείλει την ίδρυση του «χαλιφάτου» του σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας έκτασης μεγαλύτερης από την επικράτεια της Βρετανίας. Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακήρυξε τη «νίκη» της χώρας στον πόλεμο με το ΙΚ τον Δεκέμβριο του 2017, αφού οι ιρακινές δυνάμεις και ο διεθνής συνασπισμός εξεδίωξαν τους τζιχαντιστές από τις περιοχές που κυρίευσαν το 2014.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι