Ιράκ: Πρόωρες εκλογές ζητά ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών

Ιράκ: Πρόωρες εκλογές ζητά ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, δήλωσε σήμερα ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και μήνες. «Ο πιο γρήγορος και ειρηνικός τρόπος εξόδου από την τρέχουσα κρίση και αποτροπής του χάους και της εσωτερικής αντιπαλότητας είναι να επιστρέψουμε στον λαό πραγματοποιώντας πρόωρες εκλογές, αφού υιοθετηθεί ένας δίκαιος εκλογικός νόμος», τόνισε ο Άμπντελ Μάχντι αλ Κεμπαλάι, εκπρόσωπος του 89χρονου ιερωμένου ο οποίος δεν εμφανίζεται ποτέ δημοσίως.

«Ελπίζουμε ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης δεν θα καθυστερήσει πολύ», πρόσθεσε ο Σιστάνι στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στην ιερή πόλη της Κερμπάλα. Το κοινοβούλιο του Ιράκ απέτυχε την Τετάρτη να υιοθετήσει έναν νέο εκλογικό νόμο, βασικό αίτημα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ο οποίος θα καταστήσει πιο δίκαιη τη διαδικασία των εκλογών, καθώς οι ψηφοφορίες των τελευταίων ετών έχουν αμαυρωθεί από καταγγελίες για νοθεία.

Εξάλλου το αδιέξοδο που επικρατεί στο ιρακινό κοινοβούλιο εμποδίζει την εκλογή μεταβατικού πρωθυπουργού, με τους βουλευτές να χάνουν χθες Πέμπτη τη διορία που είχαν βάσει Συντάγματος να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του Άντελ Άμπντελ Μάχντι, ο οποίος παραιτήθηκε τον Νοέμβριο αλλά παραμένει ως υπηρεσιακός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι