Ιράν: Υποψήφιος για τις προεδρικές πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

Ιράν: Υποψήφιος για τις προεδρικές πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

Πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στις αμερικανικές κυρώσεις, κατέθεσε σήμερα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Ιουνίου.

Όπως και οι άλλοι εν δυνάμει υποψήφιοι, όμως, έτσι και ο Βαχίντ Χαγανιάν, προκειμένου να είναι υποψήφιος, θα πρέπει να λάβει προηγουμένως την έγκριση της υποψηφιότητάς του από το Συμβούλιο των Φρουρών. Αυτό είναι όργανο αποτελούμενο από δώδεκα νομικούς, ελεγχόμενο από  συντηρητικούς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η δωδεκαμελής επιτροπή εξεετάζει όλες τις υποψηφιότητες για τα δημόσια αξιώματα.

Ελάχιστες πληροφορίες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για τη σταδιοδρομία του Χαγανιάν στις τάξεις των Φρουρών, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Όπως και ο πρόεδρος Ιμπραήμ Ραϊσί που σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε στις 19 Μαΐου, έτσι και ο Χαγανιάν υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις από το 2019, όπως και άλλοι που ανήκουν στον στενό κύκλο του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο Χαγανιάν δήλωσε ότι γνωρίζει «πολύ καλά τα προβλήματα της χώρας καθώς υπηρέτησε 45 χρόνια στην προεδρική διοίκηση και στο γραφείο του ανώτατου ηγέτη».

Οι προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουνίου προκηρύχθηκαν μετά τον θάνατο του Ραϊσί. Η διαδικασία εγγραφής των υποψηφίων άρχισε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Μεταξύ των άλλων πολιτικών που σανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους είναι ο δήμαρχος της Τεχεράνης Αλιρεζά Ζακανί και η πρώην βουλευτής Ζοχρέχ Ελιαχιάν, η πρώτη και μοναδική γυναίκα που μπαίνει στην κούρσα διαδοχής. Επίσης υποψήφιος είναι ο μετριοπαθής πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, ο μεταρρυθμιστής πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας Αμπντολνασέρ Χεματί και ο υπερσυντηρητικός πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας Σαΐντ Τζαλιλί.

Η Επιτροπή των Φρουρών θα ανακοινώσει την οριστική λίστα των υποψηφίων στις 11 Ιουνίου. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές -οι οποίες έγιναν το 2021-, η Επιτροπή είχε αποκλείσει αρκετούς μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς υποψηφίους, όπως τον Αλί Λαριτζανί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι