Ιράν: Καμιά ζημία στο Ισπαχάν – Εκτιμήσεις Γάλλων για εκτόνωση

Γιατί η στρατιωτική συντριβή του Ιράν είναι άλυτος γρίφος, Κώστας Γρίβας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν  δήλωσε ότι τα drones που εκτόξευσε  το Ισραήλ κατά της ιρανικής πόλης Ισπαχάν δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα. Εν τω μεταξύ, Γάλλοι αναλυτές που παρουσιάζονται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρούν τρόπον τινά “μετρημένη την επίθεση του Ισραήλ” και εκτιμούν ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν μάλλον την εκτόνωση, όμως με τον κίνδυνο κλιμάκωσης να μην έχει απομακρυνθεί.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν προσέθεσε σχετικά με τα ισραηλινά drones ότι «οι υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος στα  μέσα ενημέρωσης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως νίκη την ήττα τους, ενώ τα μίνι drones που καταρρίφθηκαν δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα».

«Μοιάζει να είμαστε σε μια στιγμή όπου οι δύο πλευρές επιδιώκουν να βγουν από τον τρέχοντα κύκλο κλιμάκωσης, με το Ισραήλ να εξαπολύει μια πολύ περιορισμένη επίθεση προκειμένου να δείξει ότι απαντά στα ιρανικά πλήγματα. Η δε Τεχεράνη φαίνεται να υποβαθμίζει βιαστικά το συμβάν ώστε να μην είναι υποχρεωμένη να απαντήσει με αντίποινα”, εκτιμά ο Ζιλιέν Μπαρνς-Ντέισι της “δεξαμενής σκέψης” European Council on Foreign Relations.

Ο Χάσνι Αμπίντι, του γαλλικού ιδρύματος Study and Research Centre for the Arab and Mediterranean World με έδρα τη Γενεύη, υπογραμμίζει από την πλευρά του τη σχεδόν απόλυτη “συμμετρία” των επιθέσεων του Ιράν και του Ισραήλ, κάτι που μπορεί να τα οδηγήσει να εκτιμήσουν ότι μπορούν να βάλουν μια τελεία πλέον.

«Η ισραηλινή επίθεση έπληξε μια αεροπορική βάση από την οποία εκτοξεύθηκαν πύραυλοι και drones εναντίον του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Οι Ισραηλινοί φρόντισαν στην ουσία να μην αγγίξουν σημαντικές πυρηνικές θέσεις που βρίσκονται στην ίδια επαρχία, στο Ισπαχάν», είπε ο Αμπίντι, προσθέτοντας ότι αυτό ίσως κατευνάσει την Τεχεράνη ως προς τα αντίποινα, «μια που το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει αυτή η κρίση».

Παρά τα αντικειμενικά στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της αποκλιμάκωσης, οι ειδικοί παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, λόγω της αβεβαιότητας που περιβάλλει τα σχέδια των Ισραηλινών και το σκοπό που έχουν.

“Πιστεύω ότι το Ισραήλ θέλει να κλιμακώσει και όχι να αποκλιμακώσει», εκτιμά η Ανιές Λεβαλουά του ίδιου ιδρύματος. Και εξηγεί: «Η επίθεση στο Ιράν στην ουσία έχει μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ό,τι η επίθεση στη Γάζα, διότι πολλές χώρες θεωρούν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνιστά από μόνο του παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

Η ίδια προσθέτει ότι επισήμως οι Ισραηλινοί επέλεξαν να απαντήσουν στην επίθεση του Ιράν χωρίς να λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον και «ο Νετανιάχουν είναι απρόβλεπτος».

«Το Ισραήλ ενέτεινε εξάλλου τις επιδρομές του στον νότιο Λίβανο εναντίον της λιβανέζικης Χεζμπολάχ –που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη–, κάτι που μπορεί να ωθήσει την τελευταία να ξεπλύνει την ντροπή. Η περιφερειακή κατάσταση στο σύνολό της παραμένει ιδιαίτερα έντονη με την πιθανότητα αντιπαράθεσης αυτών των δύο κρατών πιο άμεση από ποτέ”, λέει ο Ζιλιέν Μπαρνς-Ντέισι. Η Ανιές Λεβελουά είπε ότι οι ΗΠΑ αποδέχονται τα μετρημένα χτυπήματα του Ισραήλ, γιατί οτιδήποτε πέραν αυτών «θα συνεπάγεται πολύ μεγάλους κινδύνους για τις ΗΠΑ, τις χώρες του Κόλπου και για το ίδιο το Ισραήλ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι