ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δικαστήριο τύπου Νυρεμβέργης ζήτησε ο Ζελένσκι στη Χάγη (video)

Ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο, Οδησσό, Ζαπορίζια - Ομιλία Ζελένσκι στη Χάγη,

Μία ημέρα μετά τις καταγγελίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία επιχείρησε με επιθέσεις drones στο Κρεμλίνο να δολοφονήσει τον πρόεδρο Πούτιν, καταγγελία που διέψευσε το Κίεβο στο ανώτατο επίπεδο, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα βομβαρδισμούς σε πολλές ουκρανικές πόλεις, με αεροπορικές επιθέσεις και δεκάδες drones. Εκρήξεις αναφέρθηκαν στο Κίεβο, την Οδησσό και τη Ζαπορίζια και σε όλη τη χώρα έχουν ηχήσει σειρήνες συναγερμού. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η ολλανδική κυβέρνηση επισκέπεται σήμερα τη Χάγη, όπου εκφώνησε ομιλία με τίτλο καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη στην Ουκρανία.

Για εγκλήματα πολέμου κατηγόρησε την Ρωσία και τον Πούτιν ο Ζελένσκι, στην ομιλία του στη Χάγη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τόνισε ότι η επίθεση της Ρωσίας στη χώρα του «είναι το πρωταρχικό έγκλημα από το οποίο προήλθαν και όλα τα άλλα». Ο Ζελένσκι είπε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι «ο πόλεμος που δεν θέλαμε, και αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος πόλεμος – και θα το κάνουμε». Απηύθυνε ευχαριστίες στην διεθνή κοινότητα και το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και πρόσθεσε: «Τα ουκρανικά δικαστήρια θα διασφαλίσουν ότι οι Ρώσοι κατακτητές θα υποστούν τις συνέπειες για τα εγκλήματα που διαπράττουν».

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία περνάει σε νέα φάση, με την Ρωσία πλέον να στοχοποιεί την ουκρανική κυβέρνηση και τον Ζελένσκι, ενώ από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι θέμα μερικών εβδομάδων, ενδεχομένως και ημερών, η μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση. Η ουκρανική αεράμυνα του Κιέβου ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε κατά την διάρκεια της νύχτας 18 ρωσικά drones πάνω από την πρωτεύουσα.

«Δεν επιτιθέμεθα στον Πούτιν ή τη Μόσχα. Πολεμάμε στο έδαφός μας. Υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας» δήλωσε χθες ο Ζελένσκι από τη Φινλανδία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη και συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του Σαούλι Νιινίστο και τους ηγέτες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ολλανδία, ο Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα συζητήσουν τα αιτήματα Ζελένσκι για περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη – δηλαδή όπλα μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη.

Το Κρεμλίνο για Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο με ανακοίνωσή του χθες τόνισε ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος απάντησης στην επίθεση drones στο Κρεμλίνο, κάτι που σημαίνει πως η Μόσχα ενδέχεται προχωρήσει σε κλιμάκωση των επιθέσεων κατά πολιτικών στόχων αλλά και του προέδρου Ζελένσκι. Κατήγγειλε «τις ενέργειες του Κιέβου ως κρατική τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου την παραμονή της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου. Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε αυτή την επίθεση, όπως και όποτε το κρίνει σκόπιμο». Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ με ανάρτηση στα social media δήλωσε ότι πρέπει να επιτευχθεί «εξόντωση του Ζελένσκι και της κλίκας του».

Αποστάσεις του Λευκού Οίκου

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre, δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθαρρύνουν την Ουκρανία να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος». Στη δήλωση αυτή απάντησε ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ λέγοντας ότι «οι δηλώσεις των επίσημων εκπροσώπων της Ουάσιγκτον είναι κυνισμός και παραλογισμός. Δεν μπόρεσαν να παραδεχτούν το προφανές – την τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίαζε το καθεστώς Ζελένσκι και την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και ζήτησε καταδίκη της επίθεσης drones.

Χθες το μεσημέρι από πυρά πυροβολικού επλήγη η κεντρική αγορά στη Χερσώνα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 άνθρωποι, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 46. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στα θύματα περιλαμβάνονται πελάτες σούπερ-μάρκετ και υπάλληλοι μιας εταιρείας ενέργειας που εκτελούσαν επισκευές στην είσοδο της αγοράς.

Νέα φωτιά σε ρωσικό διυλιστήριο

Εν τω μεταξύ τα ρωσικά μέσα αναφέρουν άλλη μία πυρκαγιά σήμερα σε εγκαταστάσεις καυσίμων, στο Ροστόφ, ενώ χθες είχε αναφερθεί πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμων στο Κράσνονταρ στην Αζοφική σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, στο λιμάνι Βόλνα και στην κωμόπολη Κισελέφσκι, ενώ τις προηγούμενες ημέρες αναφέρθηκαν εκρήξεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο στο Μπριάνσκ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Λευκορωσία. Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι