Ισχυρές καταιγίδες την Πέμπτη και στην Αττική

Ισχυρές καταιγίδες την Πέμπτη και στην Αττική

Επικαιροποίησε η ΕΜΥ το έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας ως έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να εκδηλωθούν από αύριο (25-01-2023) έως και την Παρασκευή. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά θα σημειωθούν στα δυτικά, κεντρικά και νότια, όμως βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά και αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα σε πολλές περιοχές, ενώ κάποιες έχουν ήδη πληγεί έντονα.

Εν τω μεταξύ, λόγω του παράδοξου καιρού, η αφρικανική σκόνη που απασχολεί κυρίως τους ασθματικούς και τους πνευμονοπαθείς συνήθως μετά την άνοιξη, είναι παρούσα μέσα στο καταχείμωνο και μάλιστα το περασμένο Σάββατο σημειώθηκε ρεκόρ. Για την Αττική προβλέπονται καταιγίδες την Πέμπτη και το πρωί του Σαββάτου.

Εν γένει κατά τις επόμενες 4-5 ημέρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά, με κάποιες ιδιαίτερα πυκνές. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φθάνουν τοπικά τα 8 έως και 9 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση της τάξης των 5 με 6 βαθμών Κελσίου, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι η χώρα επανέρχεται σε θερμοκρασίες φυσιολογικές για την εποχή.

Για αύριο Τετάρτη προβλέπονται ισχυρές βροχές στο Ιόνιο και στη δυτική Ελλάδα εν γένει –συγκεκριμένα σε Επτάνησα, Ήπειρο, δυτική Στερεά και βορειοδυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, και θα είναι μάλιστα πυκνές ακόμα και σε υψόμετρα 800 μέτρων, κυρίως στην Ήπειρο, στην δυτική και κεντρική Στερεά, στη Μακεδονία και στη βορειοδυτική Θεσσαλία. Οι άνεμοι το Ιόνιο θα φθάσουν ίσως και τα 9 Μποφόρ.

Πέμπτη και Παρασκευή

Την Πέμπτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται και πάλι για την δυτική Ελλάδα, αλλά βαθμιαία αυτές και θα επεκταθούν και στην ανατολική Στερεά (περιλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια, στη Θεσσαλία και στην ανατολική Πελοπόννησο. Αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά.

Πυκνές χιονοπτώσεις την Πέμπτη αναμένονται στη Θράκη, ακόμα και σε υψόμετρα μόλις 400 μέτρων. Στις άλλες περιοχές θα χιονίσει από τα 600 μέτρα και πάνω. Αναμένεται να χιονίσει στα ημιορεινά όλης της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα είναι της τάξης των 8 έως 9 Μποφόρ.

Την Παρασκευή νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές, ειδικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου το χιόνι θα πυκνώσει ακόμα και σε υψόμετρο 400 μ. Σταδιακά τα φαινόμενα θα αποδυναμωθούν.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, δύο επανωτές κακοκαιρίες αναμένεται να πλήξουν τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα (Τετάρτη βράδυ με Σάββατο πρωί – μεσημέρι) ικανές να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Επίσης, δύο πολύ επικίνδυνες ημέρες με πιθανά προβλήματα από τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα αλλά και από τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, είναι το διήμερο της Πέμπτης και της Παρασκευής, όπως εκτιμά ο ίδιος.

Η “πολική μπάλα”

Νεότερη ανάρτηση έκανε και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι πολική αέρια μάζα στη μέση ατμόσφαιρα (5.5 χιλιόμετρα περίπου πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας) εγκλωβισμένη εδώ και αρκετές ημέρες στην περιοχή της Ιταλίας, θα προκαλέσει διαδοχικά κύματα κακοκαιριών καθώς αυτή στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της.

«Δύο απανωτές κακοκαιρίες αναμένεται να πλήξουν τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα (Τετάρτη βράδυ με Σάββατο πρωί – μεσημέρι) ικανές να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των κυμάτων κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές – καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα προς την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα, οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι καθώς και η πτώση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα από τη Θεσσαλία και βορειότερα», γράφει ο μετεωρολόγος και συνεχίζει:

«Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται με τις μπλε αποχρώσεις αυτή η πολική αέρια μάζα σε μια κυκλική περιοχή δίνοντας την εικόνα μιας “μπάλας πολικού αέρα” η οποία είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ατμοσφαιρικά βουνά και προσπαθεί να εκτονωθεί. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα “χτυπήσει” σε δύο φάσεις τη χώρα μας. Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει από αύριο το απόγευμα και από τα δυτικά προς τα ανατολικά και μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης θα τείνει να ολοκληρώσει τη δράση της προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

»Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει προς τα ξημερώματα της Παρασκευής και από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά και μέχρι το πρωί – μεσημέρι του Σαββάτου θα τείνει να ολοκληρώσει τη δράση της προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Στα σχόλια μπορείτε να δείτε την εξέλιξη των βροχών – χιονοπτώσεων όπου όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα τόσο πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα.

»Μεγάλη προσοχή στο σύνολο της χώρας μας!Προσοχή και στο νομό Αττικής, όπου Πέμπτη – Παρασκευή θα πέσει μεγάλος όγκος νερού, αλλά και στη Θεσσαλονίκη μας όπου πέρα από τις έντονες βροχές, τα χιόνια ίσως κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και χαμηλά. Ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και ακολουθώντας τις οδηγίες της πολιτείας.Αντιολισθητικές αλυσίδες απαραίτητες για μεγάλο τμήματα του οδικού δικτύου»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι