Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έφερε η κακοκαιρία “Π”

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έφερε η κακοκαιρία “Π”

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και την υπόλοιπη δυτική και βόρεια Ελλάδα φέρνει  από το πρωί του Σαββάτου (4.11.2023) η κακοκαιρία “Π”, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, το οποίο επικαιροποιήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η ΕΜΥ επικαιροποιεί ανά 12ωρο το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο εκδόθηκε αρχικά το μεσημέρι της Παρασκευής στις 13:00. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο, καθώς οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά τη δυτική Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σάββατο

Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Κυριακή

Τις πρώτες πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.

Πλήττεται η ορεινή Καλαμπάκα

Η ορεινή Καλαμπάκα έχει πληγεί από την κακοκαιρία, με την Κρανιά να βρίσκεται στο επίκεντρο των καταστροφών. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και οι χείμαρροι απειλούν ακόμη και κτίρια.

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης κοντά στο ύψος της Πυρσόγιαννης Κόνιτσας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται στην περιοχή. Εξαιτίας κατολίσθησης διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία και στον δρόμο Δελβινακίου- Πωγωνιανής.

Και για τα δύο σημεία κινήθηκαν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να απομακρύνουν χώματα και πέτρες και να αποκατασταθεί η βατότητα του οδικού δικτύου. Κόνιτσα και Πωγώνι αποτελούν τις περιοχές του Νομού Ιωαννίνων όπου καταγράφονται τα περισσότερα μέχρι στιγμής προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας. Προβλήματα επίσης έχουν σημειωθεί στο Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα.

Έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται και στον ορεινό όγκο της Άρτας με τα Θεοδώριανα να έχουν δεχθεί ως τις 9 το πρωί του Σαββάτου 108 χιλιοστά βροχής. Στο κέντρο του Μετσόβου μεγάλα κλαδιά και δέντρα κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τσουβάλια στην Πάτρα

Από χθες, όπως μετέδωσε το the best.gr, μαγαζάτορες τοποθέτησαν τσουβάλια με άμμο έξω από τα καταστήματά τους, ευελπιστώντας ότι θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην επέλαση του νερού.

Άλλωστε, το κέντρο της πόλης και κυρίως το κομμάτι Όθωνος Αμαλίας, Αγίου Ανδρέου και Ρήγα Φεραίου, έχει πλημμυρίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα δύο φορές, προκαλώντας την απόγνωση των επιχειρηματιών.

Κακοκαιρία στο εξωτερικό

Η Ciaran έφθασε προχθες το απόγευμα στη Βρετανία, όπου σφοδροί άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα, καθώς διακόπηκαν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τα θαλάσσια δρομολόγια από το λιμάνι του Ντόβερ. Εκατοντάδες σχολεία έκλεισαν. Το αγγλονορμανδικό νησί του Τζέρσεϊ, σε κόκκινο συναγερμό, κατέγραψε ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα έως 160 χλμ/ώρα και 35 άνθρωποι χρειάστηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο, αφού οι κατοικίες τους υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Όλες οι πτήσεις ματαιώθηκαν στα αεροδρόμια του Τζέρσεϊ, του Γκέρνζι και του Ορινί. Στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε περισσότερα από 8.500 νοικοκυριά. Στην Ολλανδία, το επίπεδο του συναγερμού αυξήθηκε σε πορτοκαλί, ενώ αναμένονταν άνεμοι ταχύτητας έως 110 χλμ/ώρα.

Το ολλανδικό πρωτάθλημα ποδηλασίας ματαιώθηκε εξαιτίας του ανέμου. «Δυστυχώς ο άνεμος γινόταν όλο και πιο δυνατός καθώς περνούσαν οι ημέρες και μας εμπόδισε να αρχίσουμε την κούρσα. Η ασφάλεια όλων είναι η κύρια προτεραιότητά μας», δήλωσαν οι οργανωτές, καθώς η μέγιστη ταχύτητα του ανέμου στη διάρκεια της κούρσας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 61 χλμ/ώρα.

Στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, περίπου 200 πτήσεις, κυρίως για κοντινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ματαιώθηκαν. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η κυκλοφορία των οχηματαγωγών αντιμετώπισε επίσης προβλήματα. Λόγω των μποτιλιαρισμάτων στο οδικό δίκτυο, οι οδηγοί κλήθηκαν να προτιμήσουν τη δουλειά από το σπίτι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι