ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ήχησε το 112 στην Αττική – Πού προκάλεσε προβλήματα η κακοκαιρία

Ήχησε το 112 στην Αττική – Πού προκάλεσε προβλήματα η κακοκαιρία

Νέο μήνυμα από το 112 ήχησε και πάλι στην Αττική και καλεί του κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις αύριο Τετάρτη (27/09) λόγω της κακοκαιρίας Elias. Η κακοκαιρία Elias θα χτυπήσει αύριο Τετάρτη και την Αττική και η κατάσταση αναμένεται να είναι δύσκολη σε πολλούς δρόμους στο λεκανοπέδιο, κατά τους μετεωρολόγους.

Πολλά προβλήματα προκάλεσε με την έλευσή της η κακοκαιρία Elias, στην Ήπειρο, σε περιοχές της πολύπαθης Θεσσαλίας, αλλά και στην Πελοπόννησο, ιδίως σε Αχαΐα και Κορινθία. Προβλήματα αναφέρθηκαν και στη Φθιώτιδα, κυρίως στο οδικό δίκτυο.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλοι οι δήμοι της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμος Παλαμά το τοπικό συντονιστικό όργανο συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημμύρας.

Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα. Όπως σημειώνει πάντως στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Παλαμά όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες είναι σε περίπτωση πλημμύρας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ήδη έχουν εκκενωθεί προκλητικά οι κοινότητες Βλόχος και Μεταμόρφωση.

Προβλήματα αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές της Καρδίτσας, όπως και στα Τρίκαλα όπου λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης πλημμύρησαν και οι κεντρικοί δρόμοι.

Κορινθία και Αχαΐα

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Στην περιοχή σημειώθηκε ιδιαίτερα σφοδρή χαλαζόπτωση.

Και στο Αίγιο και τα χωριά Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία η χαλαζόπτωση χθες το απόγευμα ήταν σφοδρή. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες της ανατολικής Αιγιάλειας, με τους παραγωγούς να βλέπουν τους καρπούς πεσμένους στο έδαφος.

Η κακοκαιρία έπληξε σφοδρά και την Αχαΐα με έντονη χαλαζόπτωση στα ορεινά και όχι μόνο. Και αυτό διότι προκάλεσε προβλήματα σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας. Σύμφωνα με την Ολυμπία οδό παρακαλούνται οι οδηγοί στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, να διέρχονται με προσοχή, με χαμηλές ταχύτητες και να συμμορφώνονται με την οδική σήμανση.

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε χθες και στο Πωγώνι Ηπείρου, στα Γιάννενα και στο Χιονάτο Καστοριάς. Σύμφωνα με το meteo.gr τα μεγαλύτερα ύψη βροχής χθες σημειώθηκαν σε περιοχές των Τρικάλων, της Κορινθίας και της Φθιώτιδας.

Νέο δελτίο της ΕΜΥ

Με νέο δελτίο ο ΕΜΥ ενημερώνει ότι η κακοκαιρία θα είναι σφοδρότερη σήμερα και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία. Αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι