Ίσες αποστάσεις από Κομισιόν για την απόφαση της Χάγης – Χαρά στη Νότιο Αφρική

Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία του Ισλαμικού Τζιχάντ

Ο Νέλσον Μαντέλα «θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του» με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ρόναλντ Λαμόλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση -η Κομισιόν συγκεκριμένα- εξέδωσε από πλευράς της μια ανακοίνωση ίσων αποστάσεων, αναφέροντας ότι αναμένει «από το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμμορφωθούν πλήρως με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους», ανέφερε σε ανακοίνωση η Κομισιόν.

Η αναφορά πάντως στην Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις που πρέπει να αφήσουν ελεύθερους αμέσως όλους τους ομήρους εμφανίζεται σε μόλις τρεις αράδες σε ένα κείμενο 13 σελίδων ή 540 αράδων της απόφασης. Η απόφαση εξάλλου αφορούσε αποκλειστικά τα προληπτικά ή αποτρεπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των αμάχων στη Γάζα και δεν αφορούσε στον πόλεμο καθ΄αυτό και στην ασφάλεια των ομήρων, αν και η ζωή των τελευταίων επηρεάζεται έμμεσα από τον πόλεμο. Η απόφαση όταν ανακοινώθηκε προφορικά, απαριθμούσε αποκλειστικά μια σειρά από μέτρα που πρέπει να λάβει το Ισραήλ για τη διασφάλιση των αμάχων ώστε να αποτραπεί τυχόν γενοκτονία και δεν αναφέρθηκε στους ομήρους.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε σήμερα το Ισραήλ σε απόφασή του να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην ιστορική του απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ. Επίσης να απόσχει και να τιμωρεί κάθε πιθανή πράξη γενοκτονίας .

Το Δικαστήριο δεν αποφαίνεται προς το παρόν επί της προσφυγής αυτής καθαυτής της Νότιας Αφρικής, περί γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμων, αλλά για τα περιοριστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν είτε για γενοκτονία ήδη εν εξελίξει είτε για γενοκτονία που μπορεί να επέλθει στο άμεσο μέλλον. Καλεί το Ισραήλ «να λάβει όλα τα μέτρα που δύναται να λάβει για να εμποδίσει πράξεις που μπορεί να αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί γενοκτονίας, η οποία θεσπίσθηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα». Αναφέρει μια σειρά από μέτρα για την υγεία, την σίτιση και τις συνθήκες διαβίωσης.

Η Νότιος Αφρική

«Πιστεύουμε ότι ο πρώην πρόεδρος Μαντέλα θα χαμογελά μέσα από τον τάφο του ως ένας από τους υποστηρικτές της Σύμβασης περί Γενοκτονίας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο Reuters, στο περιθώριο συγκέντρωσης του κυβερνώντος κόμματος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Το ANC υπερασπίστηκε για χρόνια την παλαιστινιακή υπόθεση, μια σχέση που σφυρηλατήθηκε όταν ο αγώνας του ενάντια στην καταπιεστική κυριαρχία της λευκής μειονότητας υποστηρίχθηκε από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ.

Έχει παρομοιάσει τις ενέργειες του Ισραήλ με τον αγώνα του ενάντια στο απαρτχάιντ, μια σύγκριση που απορρίπτει το Ισραήλ, το οποίο είπε ότι οι ισχυρισμοί της Νότιας Αφρικής περί γενοκτονίας είναι «σε τεράστιο βαθμό διαστρεβλωμένοι».

Μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές».

Ο Λαμόλα τόνισε πως το γεγονός ότι η Νότια Αφρική προσέφυγε στη Χάγη για το θέμα αυτό είναι μια πράξη θάρρους που υποκινήθηκε από την επιθυμία της Πρετόριας να υπερασπιστεί «μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες».

«Είναι νίκη για το διεθνές δίκαιο ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση σε κανένα μέρος του κόσμου και το Ισραήλ δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη συμμόρφωση με τις διεθνείς του υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι