Ισημερινός: Ο νυν πρόεδρος κατά του πρώην για διαφθορά

Ισημερινός: Ο νυν πρόεδρος κατά του πρώην για διαφθορά

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο απαίτησε οι εισαγγελικές αρχές της λατινοαμερικάνικης χώρας να διενεργήσουν έρευνες για σειρά μεγάλων έργων στον τομέα των πετρελαϊκών υποδομών, υποστηρίζοντας πως τα ταμεία του κράτους “λεηλατήθηκαν” τη δεκαετία του αριστερού προκατόχου του,Ραφαέλ Κορέα, στην εξουσία.

Ο Μορένο επιχειρηματολόγησε πως υπήρξαν μεγάλες υπερβάσεις κόστους, σφάλματα, παραλείψεις και αδιαφανείς διαδικασίες στους διαγωνισμούς και στις αναθέσεις πέντε μεγάλων έργων επί προεδρίας Κορέα, συμπεριλαμβανομένης κρατικής σύμβασης ύψους 2,2 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Εσμεράλδα.

Το συγκεκριμένο έργο στοίχισε «σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια στους φορολογούμενους στον Ισημερινό, ενώ δεν έπρεπε να είχε κοστίσει ούτε τα μισά» χρήματα, κατήγγειλε ο Μορένο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του. «Αυτή η κλοπή δημοσίου χρήματος δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη», συμπλήρωσε.

Ο Μορένο ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο του 2017, με την θερμή υποστήριξη του Κορέα, αλλά κατόπιν, οι δύο άνδρες ήλθαν σε απόλυτη ρήξη. Πέρυσι, ο πρόεδρος του Ισημερινού ζήτησε από μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών να κάνει τεχνικό και οικονομικό έλεγχο σε πέντε μεγάλα έργα που είχαν εκτελεστεί επί προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Κορέα απορρίπτει τις καταγγελίες περί διαφθοράς στην κυβέρνησή του, στις οποίες βλέπει μια εκστρατεία από πλευράς Μορένο με στόχο την πολιτική του εξόντωση. Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος ζει στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, και δεν έχει επιστρέψει στον Ισημερινό αφότου δικαστής διέταξε το 2018 τη φυλάκισή του στο πλαίσιο της έρευνας η οποία διενεργείται για την απαγωγή ενός κοινοβουλευτικού από τις μυστικές υπηρεσίες. Ο Κορέα διαψεύδει ότι ενέχεται σε αυτή την υπόθεση.

Τα άλλα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο Μορένο είναι οι κατασκευές ενός εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου, ενός κέντρου διανομής καυσίμων, ενός λιμανιού, ενός αγωγού κι ενός διυλιστηρίου, που παραμένει ημιτελές, αφού δεν άρκεσε η χρηματοδότηση παρότι έγινε επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε αυτό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx