Ισλαμική “δικαιοσύνη”: Την πάντρεψαν στα 15, τώρα την εκτέλεσαν

Ισλαμική “δικαιοσύνη”: Την πάντρεψαν στα 15, τώρα την εκτέλεσαν

Μια νεαρή γυναίκα, θύμα βιασμών και συζυγικής βίας, που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών από τις αρχές του Ιράν διότι φέρεται να είχε ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον άντρα της όταν ήταν 17 ετών έπειτα από βασανιστήρια, εκτελέστηκε, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Ζεϊνάμπ Σεκαανβάντ, 24 ετών, «εκτελέστηκε στο Ιράν. Ήταν ανήλικη όταν είχε συλληφθεί και καταδικαστεί έπειτα από μια άδικη δίκη. Είχε πει πως βασανίστηκε από αστυνομικούς όταν βρισκόταν υπό κράτηση», ανέφερε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η νεαρή είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2014, μετά την ομολογία της για τον φόνο του συζύγου της, τον οποίο είχε παντρευτεί όταν ήταν ακόμη 15 ετών, και ο οποίος την υπέβαλλε σε συνεχή σωματική και φραστική κακομεταχείριση.

Η Αμνηστία τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι η Ζεϊνάμπ Σεκαανβάντ είχε ομολογήσει τον φόνο υπό «καταναγκασμό», έπειτα από βασανιστήρια των αστυνομικών, πριν αλλάξει εκδοχή στη δίκη της και πει ότι ήταν ο κουνιάδος της — ο οποίος όπως κατήγγειλε την είχε επίσης βιάσει επανειλημμένα — εκείνος που μαχαίρωσε και σκότωσε τον σύζυγό της.

Αλλά η αναίρεση της «ομολογίας» της γυναίκας δεν λήφθηκε υπόψη κατά τη διάρκεια της δίκης της, συμπλήρωσε η ΜΚΟ. Η εκτέλεσή της «είναι μια αηδιαστική επίδειξη της περιφρόνησης των ιρανικών αρχών για τους κανόνες του δικαίου για τους ανήλικους. Η Ζεϊνάμπ δεν ήταν παρά 17 ετών τη στιγμή της σύλληψής της», υπογράμμισε ο Φίλιπ Λούθερ, στέλεχος της Αμνηστίας.

«Το γεγονός ότι η καταδίκη της σε θάνατο ακολούθησε μια δίκη ολοφάνερα άδικη κάνει την εκτέλεσή της ακόμη πιο σκανδαλώδη», πρόσθεσε ο Λούθερ. Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, πρόκειται για την πέμπτη θανάτωση από τις αρχές ενός προσώπου που ήταν ανήλικο όταν διέπραξε τα αδικήματα που του προσάπτονταν από την αρχή της χρονιάς στο Ιράν.

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε τις ιρανικές αρχές να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή μορατόριουμ στις εκτελέσεις, να μεταβάλουν όλες τις καταδίκες σε θάνατο ενόψει της κατάργησης της θανατικής ποινής και να απαγορεύσουν την εφαρμογή της θανατικής ποινής σε πρόσωπα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών τη στιγμή (της διάπραξης) του εγκλήματος», συμπλήρωσε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι