Ισόβια σε πέντε στην Τουρκία για το φόνο του Ρώσου πρέσβη το 2016

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε σε ισόβια πέντε κατηγορούμενους για την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Άγκυρα, στις 19 Δεκεμβρίου του 2016. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λάβει από την Άγκυρα λεπτομερή στοιχεία για τους εντολοδόχους και τους διοργανωτές της δολοφονίας αυτής.

Το δικαστήριο καταδίκασε δυο φορές σε ισόβια τον Σαλίχ Γιλμάζ, καθώς απεφάνθη ότι «αυτός έδωσε την εντολή» στον αυτουργό Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς να δολοφονήσει τον Αντρέι Καρλόφ. Ανάλογη ποινή επιβλήθηκε και στον Σαχίν Σεγκούτ, καθώς το δικαστήριο απεφάνθη ότι ήταν ο «καθοδηγητής του δολοφόνου». Άλλοι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια για συνέργεια. Οκτώ άτομα καταδικάστηκαν για συμμετοχή στο έγκλημα σε ποινές κάθειρξης έως 15ετών, ενώ έξι άτομα απαλλάχθηκαν.

Ο Αντρέι Καρλόφ δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκαίνια μια έκθεσης φωτογραφίας στην Άγκυρα. Ο αστυνομικός Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς που τον δολοφόνησε, φονεύθηκε επί τόπου από τους αστυνομικούς. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη «τρομοκρατική επίθεση» και ο διπλωμάτης μετά το θάνατό του ανακηρύχθηκε ήρωας της Ρωσίας.

«Προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός ότι το δικαιϊκό και δικαστικό σύστημα της Τουρκίας εξέδωσαν τελικά την απόφαση για το τραγικό αυτό συμβάν, που άφησε ένα βαρύ ίχνος στην ιστορία των σύγχρονων ρωσοτουρκικών σχέσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αφού επαινεί την τουρκική δικαιοσύνη που καταδίκασε με αποφασιστικό τρόπο αυτή την «τρομοκρατική πράξη» επισημαίνει ότι «η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια μας κάνει να πιστεύουμε ότι πέρασαν αυτήν την βαριά, στην κυριολεξία άνευ προηγουμένου, δοκιμασία».

Παράλληλα το ρωσικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η Μόσχα πιστεύει ότι «σημαντικό μέρος της ευθύνης για αυτό το έγκλημα την φέρουν ορισμένοι κύκλοι, οι οποίοι παραμονή της δολοφονίας του Κάρλοφ, καλλιεργούσαν τεχνητά ένα αρνητικό κλίμα στα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω από τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι