Ισπανία: Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος

Ισπανία: Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από την Ιορδανία, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να τελειώσουμε αυτό το θέμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia. Ο Σάντσεθ είχε αναφερθεί ξανά σε αυτό το θέμα, αλλά σε πιο μακρινό ορίζοντα, ενώ σήμερα προσδιόρισε ότι επιταχύνει την αναγνώριση.

Στις 22 Μαρτίου, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός πρωθυπουργός και οι ομόλογοί του της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας δημοσίευσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία δήλωναν «έτοιμοι να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη» και ότι αυτό θα γίνει «όταν θα μπορεί να αποτελέσει θετική συμβολή (στην διευθέτηση της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστινίων) και όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές».

Η εφημερίδα El País εκτιμά ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωπαϊκών εκλογών, οι οποίες στην Ισπανία διεξάγονται στις 9 Ιουνίου, «ή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές».

Η El País εκτιμά επίσης ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την Ιορδανία θα επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, θέλει «να προσπαθήσει να πείσει τις αραβικές χώρες που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το Ισραήλ, όπως αυτές οι χώρες του Κόλπου να το κάνουν», ώστε να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι