Ισπανία: Μηδενικός θα γίνει ο ΦΠΑ στο ελαιόλαδο – Πωλείται 10 ευρώ το λίτρο και στόχος είναι να πέσει στα 5

Ισπανία: Μηδενικός θα γίνει ο ΦΠΑ στο ελαιόλαδο – Πωλείται 10 ευρώ το λίτρο και στόχος είναι να πέσει στα 5

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να μηδενίσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, αφού η τιμή του είχε  αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής εξαιτίας της ξηρασίας.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «θα επαναφέρει τον μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από τον Ιούλιο, ενσωματώνοντας το λάδι μονίμως στην ομάδα των ειδών πρώτης ανάγκης». Στην Ισπανία πολλά τρόφιμα ανήκουν σε αυτή την ομάδα με μηδενικό ΦΠΑ, ενώ δεκάδες τρόφιμα ανήκουν σε δεύτερη ομάδα με χαμηλό ΦΠΑ της τάξης του 4%.

Η κυβέρνηση είχε ήδη μειώσει πέρσι τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 10% στο 5%. Η Ισπανία, που προμηθεύει σχεδόν το 50% του συνόλου του ελαιολάδου παγκοσμίως, είναι μαζί με την Ελλάδα οι πρώτες χώρες στην κατανάλωση αυτού του προϊόντος, με σχεδόν 14 λίτρα να αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη ετησίως, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (COI).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και larazon.es

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι