Ισπανία: Οι σοσιαλιστές και οι σύμμαχοι τους εξέλεξαν Πρόεδρο της Βουλής

Ισπανία: Οι σοσιαλιστές και οι σύμμαχοι τους εξέλεξαν Πρόεδρο της Βουλής

Στην Ισπανία εξελέγη -με απόλυτη πλειοψηφία- νέα πρόεδρος της ισπανικής βουλής. Πρόκειται για την Φρανθίνα Αρμεγκόλ, υποψήφια με το Σοσιαλιστικό κόμμα. Γεγονός που συνιστά μία πρώτη νίκη για τον Πέδρο Σάντσεθ, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Nωρίτερα και η ορκωμοσία των νέων βουλευτών του Κοινοβουλίου, αφού προηγουμένως είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και η εκλογή προεδρείου, με την Φρανθίνα Αρμεγκόλ, να γίνεται η νέα πρόεδρος της Βουλής. Η ψηφοφορία φέρνει πιο κοντά τον Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ στον σχηματισμό Κυβέρνησης, παρότι ήρθε δεύτερος στις εκλογές τηςς 23ης Ιουλίου.

Ο Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό του Λαϊκού Κόμματος που προηγήθηκε στις εκλογές αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, σήμερα εμφανίστηκε αποδυναμωμένος καθώς ούτε η ακροδεξιά Vox τον στήριξε στην εκλογή προεδρείου της Βουλής, αφού κατέβασε δικό της υποψήφιο. Οι αναλυτές τοποθετούν πλέον τον Φεϊχό ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημαντικός ο ρόλος πλέον των τοπικών εθνικιστικών κομμάτων (δεξιών και αριστερών) τα οποία εμφανίζονται να παίζουν ρόλο στην “αριθμητική” του κοινοβουλίου. Σήμερα, τόσο οι Βάσκοι, οι Καταλανοί αλλά και οι Γαλικιανοί εθνικιστές στήριξαν την υποψήφια των Σοσιαλιστών στο προεδρείο της νέας βουλής, γι΄αυτό και έχει προοδευτικό πρόσημο.

Μέχρι την διαδικασία των διερευνητικών εντολών που ακόμα δεν έχει καθοριστεί πότε θα γίνουν (το αποφασίζει ο βασιλιάς αφού συνομιλήσει με τους ηγέτες για το ποιος μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση), θα φανεί αν οι μυστικές διαπραγματεύσεις Σοσιαλιστών και τοπικών κομμάτων θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι