Ισπανία: Σκληροί όροι από το Vox για παροχή στήριξης

Ισπανία: Σκληροί όροι από το Vox για παροχή στήριξης

Τους πλέον σκληρούς όρους έθεσε το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox προκειμένου να στηρίξει τους δεξιούς υποψηφίους, που στηρίζουν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos στις περιφέρειες της Μαδρίτη και της Μούρθια, απαιτώντας να εγκριθούν μέτρα για την μετανάστευση, τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ και την παιδεία, που με τους πιο συγκαταβατικούς όρους θα χαρακτηρίζονταν σκοταδιστικά.

Προκειμένου να επιστρέψει στις τριμερείς διαπραγματεύσεις για την ανάδειξη της Ισάβελ Ντίαθ Αγιούσο ως κυβερνήτη της Μαδρίτης, το Vox αξιώνει μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή γραμματεία (τοπικό υπουργείο) για την οικογένεια και τη υπογεννητικότητα, ναι θεσπισθεί ένας «οικογενειακός κωδικός», έτσι ώστε οι γονείς, όπου έχουν πρόσβαση, «να αποκλείουν τα παιδιά τους από δραστηριότητες που δεν εγκρίνουν» και να καταργήσουν πάνω από δέκα άρθρα από τους νόμους για την προστασία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Επιπλέον, απαιτούν να θεσπισθεί η επιστροφή των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών στις χώρες τους και να αξιώνεται οι χώρες προέλευσης να πληρώνουν τα έξοδα για τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας που θα παρέχονται στους μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής.

Το ακροδεξιό κόμμα, που πλέον μετά το βέτο των Ciudadanos, δεν αξιώνει έδρες στα περιφερειακά διοικητικά όργανα της Μαδρίτης, αξιώνει όμως να επιβάλει την πολιτική ατζέντα του, προκειμένου να επιτευχθεί ένα σύμφωνο συνεργασίας για το πρόσωπο της Αγιούσο πριν τις 2 Ιουλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την επιλογή του ονόματος του υποψηφίου Περιφερειάρχη (της Αγιούσο, ή του Σοσιαλιστή Άνχελ Γαβιλόνδο, που ήλθε πρώτος στις εκλογές) από τον πρόεδρο του τοπικού Κοινοβουλίου με βάση τα κοινοβουλευτικά τους ερείσματα.

Επιπλέον, το κόμμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ απαιτεί από το PP και τους C’s να υπογράψουν ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Όπως τόνισε η τοπική επικεφαλής του Ροθίο Μοναστέριο «προτεραιότητα είναι να αποφευχθούν οι ιδέες σοσιαλδημοκρατικής συναίνεσης. Δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί, τα τρία μέρη οφείλουν να συνθέσουν ένα ενιαίο κοινό πρόγραμμα. Εμείς ήλθαμε να υποστηρίξουμε ιδέες, όχι να ζητήσουμε καρέκλες».

Περίπου ίδιους όρους θέτει το Vox και για την στήριξη, ή τουλάχιστον την αποχή, των 4 τοπικών βουλευτών του στους 22 που συγκεντρώνουν τα άλλα δύο δεξιά κόμματα στην Περιφέρεια της Μούρθια. Η άρνηση των Ciudadanos να συνεργασθούν κυβερνητικά στην τοπική Βουλή με το ακροδεξιό κόμμα, ανοίγει δυνητικά τον δρόμο και σε συνεργασία των 6 βουλευτών τους με τους 17 του PSOE, γεγονός που δίνει την απόλυτη πλειοψηφία σε μία σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Προκειμένου να στηρίξουν στη Μούρθια μία τοπική κυβέρνηση της δεξιάς, οι ακροδεξιοί αξιώνουν να καταργηθεί ο νόμος για την Κοινωνική Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, να τροποποιηθεί ο νόμος για την Ιστορική Μνήμη, να προστατευθεί νομικά το κυνήγι, να επαναπατρίζονται υποχρεωτικά οι μετανάστες χωρίς άδεια και να κλείσουν τα κέντρα υποδοχής του, φορολογικές ελαφρύνσεις και απλοποίηση των σχετικών νόμων, με μείωση των περιβαλλοντικών δασμών και των επιχορηγήσεων σε ΜΚΟ, καταβολή βοήθειας σε εγκύους ώστε να μην προχωρούν σε αμβλώσεις, επέκταση του νόμου για τη μητρότητα και επιδόματα για τις γεννήσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι