Ισραήλ: Αντικαθίσταται ο υπουργός Εξωτερικών – Προγραμματίζονται αυτοδιοικητικές εκλογές

Ισραήλ: Αντικαθίσταται ο υπουργός Εξωτερικών – Προγραμματίζονται αυτοδιοικητικές εκλογές

Νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ο μέχρι τώρα υπουργός Ενέργειας

Η κυβέρνηση του Ισραήλ συμφώνησε την Κυριακή να ορίσει νέο υπουργό Εξωτερικών, τον Ισραέλ Κατζ, ακολουθώντας την πολιτική συμφωνία που είχε συναφθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από την έναρξη του πολέμου και προέβλεπε οι υπουργοί να εναλλάσσονται κάθε ένα-δύο χρόνια.

Ο Κατζ, ο οποίος υπηρετούσε ως υπουργός Ενέργειας, αναμένεται να αλλάξει θέσεις τη Δευτέρα με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κοέν. Και οι δύο είναι μέλη του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Για να επικυρωθούν οι διορισμοί, απαιτείται ακόμη η έγκριση του Κοινοβουλίου του Ισραήλ, κάτι που όμως θεωρείται τυπική διαδικασία, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο Κοέν υπηρέτησε στη θέση αυτή για ένα χρόνο. Οι δύο τους υποτίθεται ότι θα αλλάξουν και πάλι ρόλους, σε δύο χρόνια, εάν η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Νετανιάχου, η οποία σχηματίστηκε πριν από ένα χρόνο, παραμείνει στην εξουσία. Εν τω μεταξύ, και οι δύο θα παραμείνουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

«Αυτή η εναλλαγή -ένα έτος, δύο έτη, ένα έτος- είναι περίεργη, ειδικά σε καιρό πολέμου, όμως είμαι άνθρωπος που σέβεται τις συμφωνίες. Αφού αυτό είχε συμφωνηθεί, αυτό πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Κοέν σε συνέντευξή του προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ.

Οι τελευταίοι μήνες της θητείας του Κοέν σημαδεύτηκαν από την ισραηλινή πολεμική επίθεση στη Γάζα. Ο ίδιος διαπληκτίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρκετούς ξένους ηγέτες και με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι δεν ήταν επαρκώς επικριτικοί απέναντι στη Χαμάς. Στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε, προκαλώντας αντιδράσεις, ότι θα «ανακαλέσει τη βίζα παραμονής» της Λιν Χέιστινγκς, της συντονίστριας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη. Η στάση του μπορεί και να ήταν και η πραγματική αιτία της αλλαγής, ώστε να εμφανιστεί νέο πρόσωπο δίχως “παρελθόν” εντάσεων.

Ο Νετανιάχου παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Φεβρουάριο παρότι κανονικά εν καιρώ πολέμου δεν γίνονται εκλογές. Είπε ότι «έχουν αναβληθεί ήδη μια φορά, πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι