Ισραήλ: Αποτρέψαμε ιρανικό χτύπημα κατά Ισραηλινών στην Κύπρο – Έχει συλληφθεί Αζέρος

Πύρινη κόλαση στην Κύπρο –Εκκενώθηκαν χωριά, βοήθεια από Ελλάδα και Ισραήλ, slpress

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι απέτρεψε ιρανική επίθεση κατά υπηκόων του στην Κύπρο και ότι επρόκειτο για σχέδιο των Φρουρών της Επανάστασης. Οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν Βρετανό υπήκοο ως ύποπτο για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και την κατασκοπεία και ότι αποφασίσθηκε η κράτησή του για μια εβδομάδα. Συνελήδθησαν επίσης άλλοι δύο στη Βρετανία ως συνεργάτες του.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών στην Κύπρο. Σε ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), ο Σάαρ αναφέρει ότι η επίθεση «ματαιώθηκε χάρη στις κυπριακές αρχές ασφαλείας σε συνεργασία με τις ισραηλινές υπηρεσίες».

Στην ανάρτησή του ο Γκίντεον Σάαρ γράφει: «το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης – ο τρομοκρατικός βραχίονας του ιρανικού καθεστώτος – προσπάθησε να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών στην Κύπρο. Χάρη στις ενέργειες των κυπριακών αρχών ασφαλείας, σε συνεργασία με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, η τρομοκρατική επίθεση αποτράπηκε. Το Ισραήλ ευχαριστεί την Κύπρο για τις γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειές της. Το ιρανικό εγκληματικό καθεστώς στοχεύει σκόπιμα ισραηλινούς πολίτες τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί για να απομακρύνει την υπαρξιακή απειλή που συνιστά το ιρανικό τρομοκρατικό καθεστώς».

 

/

 

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την φερόμενη επίθεση, όπως πότε θα γινόταν, σε ποιο σημείο της Κύπρου και με ποιον τρόπο. Οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν Βρετανό υπήκοο ως ύποπτο για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και την κατασκοπεία. και ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για λόγους «εθνικής ασφαλείας».

«Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση σήμερα (σ.σ. 21.06.2025), συνελήφθη άτομο που θεωρείται ύποπτο για ανάμειξη σε παράνομες πράξεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία», ανακοίνωσε λακωνικά η κυπριακή αστυνομία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ύποπτος παρακολουθούσε τη βρετανική στρατιωτική βάση της RAF στο Ακρωτήρι από τα μέσα Απριλίου. Από αυτά τα δημοσιεύματα δεν προκύπτει τρομοκρατική ενέργεια, αλλά κατασκοπεία. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου και εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών. Δεν είναι γνωστό προς το παρόν εάν ο άνδρας αυτός συνδέεται με το σχέδιο στο οποίο αναφέρονται οι Ισραηλινοί.

Όπως γράφει το philenews πάντως δεν ειναι βέβαιο ότι πρόκειται για Βρετανό και είναι μάλλον Αζέρος χωρίς να αποκλείεται να έχει διπλή υπηκοότητα. Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν φωτογραφικές ακριβείας, σημειώσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τρία κινητά τηλέφωνα και επαγγελματικές τριπόδια με τηλεφακούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών μέσων, συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα, αυτά στη Βρετανία, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης με τις Αρχές να εκτιμούν ότι ο ύποπτος τους απέστελλε το υλικό που κατέγραφε στην Κύπρο. Ο Αζέρο ή Βρετανός αφίχθη στην Κύπρο με βρετανικό διαβατήριο και δήλωσε τουρίστας. Βρισκόταν στην Κύπρο από διμήνου με σκοπό πιθανόν τη συλλογή πληροφοριών ή, ίσως ενδεχομένως, και προετοιμάζοντας τρομοκρατική επίθεση. Διέμενε στο Ζακάκι Λεμεσού, σχετικά κοντά στις βρετανικές βάσεις. Η Μοσάντ φέρεται να ενημέρωσε την Κύπρο ότι ο φερόμενος ως Βρετανός τουρίστα ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, κάτι που δεν έχουμε τρόπο να επιβεβαιώσουμε ότι αληθεύει. Πάντως φέρεται να πήγαινε συχνά βόλτα με τις φυτογραφικές μηχανές και τα κινητά του και να φωτογράφιζε τις βάσεις, στέλνοντας τα δεδομένα πιθανόν στα δύο άτομα που συνελήφθησαν στην Βρετανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx