Ισραήλ: Δεν ξέρουμε πόσους αμάχους σκοτώσαμε

Ισραήλ: Δεν ξέρουμε πόσους αμάχους σκοτώσαμε

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, βρέθηκε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Άβι Χέιμαν, όταν ρωτήθηκε επίμονα από τον Βρετανό δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν, πόσοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, κι ενώ το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα ακόμη και τη Ράφα, το ύστατο καταφύγιο των Παλαιστινίων που ζουν στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο  Μόργκαν, που είναι γνωστός για την σκληρή στάση του στους καλεσμένους του, τον ρώτησε και ποιο αριθμό νεκρών αμάχων θεωρούν οι Ισραηλινοί αποδεκτό ως “παράπλευρες απώλειες” στη Ράφα και έλαβε την επαναλαμβανόμενη σταθερά απάντηση ότι το «Ισραήλ κάνει τα πάντα για να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων». Επέμεινε να μάθει τον αριθμό των νεκρών αμάχων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ισραήλ, καθώς οι Παλαιστίνιοι αναφέρονται σε σχεδόν 40.000 νεκρούς.

«Τελικά πόσους αμάχους έχετε σκοτώσει;» ρώτησε τον Άβι Χέιμαν, κατά τη συνέντευξή του την περασμένη Τρίτη. «Εχουν εξουδετερωθεί τουλάχιστον 14.000 μαχητές της Χαμάς», απάντησε εκείνος. «Έχετε σκοτώσει 40.000 ανθρώπους στη Γάζα και ανάμεσά τους πολλούς αμάχους, γυναίκες και παιδιά», είπε ο δημοσιογράφος. «Από τον αριθμό της Χαμάς που επικαλείστε, περισσότεροι από 14.000 είναι τρομοκράτες που εξουδετερώσαμε», είπε ο Χέιμαν.

«Οπότε πόσους αμάχους πιστεύετε ότι έχετε σκοτώσει;» επέμεινε ο Μόργκαν, με τον Ισραηλινό εκπρόσωπο να λέει: «Δεν έχουμε ακριβείς αριθμούς, γι’ αυτό και όπως ξέρετε η κατάσταση με τον πόλεμο είναι ομιχλώδης». «Έχετε ακριβείς αριθμούς για τους τρομοκράτες της Χαμάς που έχετε σκοτώσει. Γιατί δεν ξέρετε πόσους αμάχους έχετε σκοτώσει;», επέμεινε ο Μόργκαν.

Όταν, δε, ο ισραηλινός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «οι αριθμοί που δίνει η Χαμάς είναι λάθος» ο βρετανός δημοσιογράφος είπε: «ωραία, αφού είναι λάθος γιατί δεν μου λέτε τους σωστούς; Είστε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης και δεν ξέρετε πόσους αμάχους έχετε σκοτώσει» επέμεινε ο Μόργκαν, με τον Χέιμαν να απαντά: «Δεν έχω αυτή την πληροφορία, δεν έχω την εξουσιοδότηση να δώσω τέτοια πληροφορία».

Ο Μόργκαν ωστόσο επέμεινε: «Αφού ξέρετε ακριβώς πόσους τρομοκράτες έχετε σκοτώσει, θα πρέπει να ξέρετε και πόσους αμάχους. Διαφορετικά το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι βάζετε σε προτεραιότητα τις ζωές των τρομοκρατών έναντι των αθώων ζωών. Δεν μπορεί εσείς ως εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης να λέτε ότι δεν γνωρίζετε. Έρχεστε εδώ ως εκπρόσωπος του Ισραήλ και δεν θέλετε να ερωτηθείτε για το πόσους αμάχους σκοτώσατε, επειδή δεν γνωρίζετε. Αντιλαμβάνεστε πόσο γελοίο είναι αυτό, με όλο το σεβασμό;».

«Θα ξέρουμε τους αριθμούς όταν κατακαθίσει η σκόνη από τον αχό της μάχης», είπε ο Ισραηλινός. «Ναι, αλλά μέχρι να κατακαθίσει η σκόνη θα έχουν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι», είπε ο δημοσιογράφος. Ο Ισραηλινός είπε ότι «πείτε μου εσείς σε ποιο άλλο πόλεμο έχουν γίνει τόσες προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων όσες έκανε το Ισραήλ». Ο δε δημοσιογράφος είπε: «μα πώς να δεχτώ να κάνω συγκρίσεις όταν δεν μου δίνετε αριθμό νεκρών αμάχων; Όταν δεν ξέρετε πόσους σκοτώσατε».

«Κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε θανάτους αθώων», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ. «Και πώς το ξέρω αυτό εγώ ή εσείς όταν μου λέτε ότι δεν έχετε ιδέα πόσους αμάχους έχετε σκοτώσει», είπε ο δημοσιογράφος. «Είμαστε σε πόλεμο, μέσα στην ομίχλη που προκαλεί αυτός και γι΄ αυτό δεν ξέρουμε», είπε ο Χέιμαν. «Ναι –είπε ο Μόργκαν– αλλά εγώ βλέπω ότι η ομίχλη δεν σας εμποδίζει να δείτε πόσα μέλη της Χαμάς σκοτώσατε, σας εμποδίζει να δείτε μόνον τους νεκρούς αμάχους».

Στο πρώτο βίντεο είναι το επίμαχο σημείο και στο δεύτερο όλη η συνέντευξη

Το δεύτερο βίντεο

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι