Ισραήλ: Φοβίζει η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ
01/01/2019Το Ιράν ενδέχεται να αξιοποιήσει την αυξανόμενη επιρροή του στο Ιράκ προκειμένου να μετατρέψει την ιρακινή επικράτεια σε εφαλτήριο για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, υποστήριξε ο επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο υποστράτηγος Ταμίρ Χεϊμάν.
Το Ισραήλ θεωρεί μείζονα απειλή την αύξηση της επιρροής της Τεχεράνης στην περιοχή. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στην εμπόλεμη Συρία εναντίον αποθηκών όπλων, αυτοκινητοπομπών και θέσεων ιρανικών δυνάμεων, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Το Ιράκ, που δεν έχει σύνορα με το Ισραήλ, συνεχίζει να θεωρείται εχθρός από τον ισραηλινό στρατό, παρότι η τελευταία φορά που αποτέλεσε απειλή για τη χώρα αυτή ανάγεται στο 1991 και τον πόλεμο του Κόλπου. Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής του 2003 που ανέτρεψε τον ιρακινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος ήταν σουνίτης, η ισραηλινή κατασκοπεία είχε εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο η σιιτική πλειοψηφία στο Ιράκ να στραφεί στο Ιράν.
«Το Ιράκ βρίσκεται υπό την αυξανόμενη επιρροή της Δύναμης Κουντς και του Ιράν», είπε ο υποστράτηγος Χεϊμάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Τελ Αβίβ. Η Δύναμη Κουντς είναι ιρανικό επίλεκτο σώμα, αρμόδιο για τις μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς από την περιοχή, οι Ιρανοί μπορεί «να δουν το Ιράκ ως ένα βολικό θέατρο για την εγκατάσταση προγεφυρωμάτων, κατά τρόπο παρόμοιο με αυτόν που δρουν στη Συρία, και να χρησιμοποιήσουν (την ιρακινή επικράτεια) ως πλατφόρμα για τη συγκέντρωση δυνάμεων που θα μπορούσαν να απειλήσουν το Κράτος του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Βαγδάτης συναντήθηκαν με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ιρακινός ρόλος στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μπορεί να διευρυνθεί αφού αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο ιρανικές, ιρακινές και δυτικές πηγές, είχε μεταδώσει τον Αύγουστο ότι το Ιράν προμήθευσε με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Η Βαγδάτη το διέψευσε.
Μία εβδομάδα αργότερα, το Ισραήλ διεμήνυσε ότι θα μπορούσε να εξαπολύσει βομβαρδισμούς εναντίον εγκαταστάσεων όπου βρίσκονται τέτοιοι πύραυλοι στο Ιράκ, επεκτείνοντας μια εκστρατεία πληγμάτων που προς το παρόν επικεντρώνεται στη Συρία.
Ο υποστράτηγος Χαμάν προέβλεψε ότι το 2019 θα φέρει «σημαντικές αλλαγές» στη Συρία, όπου ο Άσαντ έχει πάρει το πάνω χέρι στον πόλεμο με τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές με τη βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διέταξε να αποσυρθούν οι περίπου 2.000 στρατιωτικοί που δρουν σε τμήματα της συριακής επικράτειας. «Η παρουσία του Ιράν, στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Συρίας υπό τη ρωσική ομπρέλα, είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά», είπε ο υποστράτηγος.
Το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Χεϊμάν, παρακολουθεί επίσης στενά το πώς κινείται το Ιράν αφότου ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και επέβαλε εκ νέου τις αμερικανικές κυρώσεις. «Εκτιμούμε ότι το Ιράν θα καταβάλλει προσπάθεια να παραμείνει εντός της συμφωνίας αλλά θα κάνει τα πάντα για να βρει τρόπους να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις», είπε ο Χεϊμάν.