Ισραήλ: Πιάσαμε επτά Ισραηλινούς κατασκόπους του Ιράν

Ισραήλ: Πιάσαμε επτά Ισραηλινούς κατασκόπους του Ιράν

Η εφημερίδα «Times of Israel» αναφέρει ότι επτά ύποπτοι κατηγορούνται για την φωτογράφιση και την συλλογή πληροφοριών από στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως το κέντρο διοίκησης και ελέγχου Kirya στο Τελ Αβίβ, τις αεροπορικές βάσεις Nevatim και Ramat David, αλλά και τοποθεσίες όπου έχουν αναπτυχθεί πυροβολαρχίες συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου Iron Dome.

Πρόκειται για Εβραίους κατοίκους της πόλης Χάιφα, μεταξύ των οποίων ένας που αναφέρεται ως λιποτάκτης και δύο ανήλικοι. Σύμφωνα με την αστυνομία του Ισραήλ, οι ενήλικοι κατηγορούμενοι ως πράκτορες του Ιράν, ονομάζονται Azis Nisanov, Alexander Sadykov, Vyacheslav Gushchin, Yevgeny Yoffe και Yigal Nissan. Από τα ονόματα τεκμαίρεται ότι κάποιοι από τους επτά έλκουν καταγωγή από άλλες χώρες.

Κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην στοχοθέτηση της εκπαιδευτικής βάσης της ισραηλινής ταξιαρχίας Γκολάν, η οποία χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ στις 13 Οκτωβρίου 2024, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες. Φέρονται να πήραν χάρτες στρατιωτικών βάσεων  από Ιρανούς κατασκόπους. Όπως υποστηρίζουν οι αρχές του Ισραήλ οι επτά κατηγορουμενοι εκτελούσαν διάφορες αποστολές για τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και είχαν άμεση επαφή με Ιρανούς κατασκόπους. Σε αντάλλαγμα για τις πράξεις τους, οι ύποπτοι φέρονται να πληρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, μερικά από αυτά σε κρυπτονομίσματα, λένε οι Ισραηλινοί. Κάποιοι φέρονται να κατασκόπευαν από διετίας.

Οι ισραηλινοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις που έχουν διερευνηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ τονίζουν ότι θα ζητήσουν την προφυλάκιση των επτά Ισραηλινών κατασκόπων μέχρι την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx