Ισραήλ προς πολίτες του: Μην πηγαίνετε στις Μαλδίβες

Ισραήλ προς πολίτες του: Μην πηγαίνετε στις Μαλδίβες

Το Ισραήλ συνέστησε σήμερα στους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στις Μαλδίβες μετά την απόφαση της κυβέρνησης της νησιωτικής αυτής χώρας να απαγορεύσει την είσοδο σε επισκέπτες με ισραηλινά διαβατήρια.

Η σύσταση του υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνει και τους Ισραηλινούς με διπλή υπηκοότητα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Στους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται ήδη στη χώρα, συνιστούμε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν, γιατί αν βρεθούν σε δύσκολη θέση για οποιοδήποτε λόγο, θα είναι δύσκολο για εμάς να τους βοηθήσουμε”, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Μαλδίβες Νήσοι είναι νησιωτική χώρα στον Ινδικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Ινδίας με πληθυσμό 382.751 κατοίκους -μουσουλμάνους ως επί το πλείστον. Έχει έκταση τριπλάσια της Ελλάδας, αλλά τα περισσότερα νησιά είναι ατόλες. Ζει από τον τουρισμό.

Οι πρώτοι βασιλείς των Μαλδιβών προώθησαν το βουδισμό. Περίπου κατά τον 12ο αιώνα εξισλαμίσθηκαν και η χώρα έγινε σουλτανάτο. Πρώτοι έφτασαν εκεί οι Πορτογάλοι, όμως η προσπάθειά τους να εκχριστιανίσουν τον πληθυσμό το 1559  είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξή τους μέσα σε λίγα χρόνια. Γύρω στο 1650 πήρα τον οικονομικό έλεγχο οι Ολλανδοί, που όμως δεν αναμίχθηκαν καθόλου στα πολιτικά. Εγ

Οι Βρετανοί έδιωξαν τους Ολλανδούς από την Κευλάκη και σταδιακά επεκτάθηκαν το 1887 στις Μαλδίβες που έγιναν προτεκτοράτο. Οι Μαλδίβες θα είχαν σουλτάνο, όμως η εξωτερική πολιτική τους θα καθοριζόταν από τη Βρετανία. Το 1953 σημειώθηκε απόπειρα εγκαθίδρυσης δημοκρατίας, ωστόσο σύντομα το σουλτανάτο εγκαθιδρύθηκε ξανά. Το 1959 οι κάτοικοι των τριών νοτιότερων ατολών  εξεγέρθηκαν κατά της κεντρικής κυβέρνησης του Ιμπραήμ Ναζίρ και ιδρύθηκε η Ενωμένη Δημοκρατία των Σουβαδίβων. Μετά την ανεξαρτοποίηση απο τους Βρετανούς το 1965, το σουλτανάτο συνέχισε να υφίσταται για άλλα τρία έτη, υπό το Βασιλέα Μουχάματ Φαρίντ αλλά με δημοψήφισμα καταργήθηκε η βασιλεία. Περίπου πέντε χρόνια μετά, άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά το κράτος και να εκσυγχρονίζεται.

Το Νοέμβριο του 1988 έγινε απόπειρα πραξικοπήματος, που αποτράπηκε χάρη και στην βοήθεια της Ινδίας, την βοήθεια της οποίας ζήτησε ο πρόεδρος των Μαλδιβών.  Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές εξελέγη ο Mohamed Muizzu που θεωρείται φίλος της Κίνας και λιγότερο φίλος της Ινδίας.

Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 οι Μαλδίβες είχαν πληγεί από το τρομερό τσουνάμι που δημιουργήθηκε συνεπεία σεισμικής δόνησης στον Ινδικό. Τα μεγαλύτερα κύματα τότε έφτασαν σε ύψος τα 14 μέτρα και το αποτέλεσμα ήταν μοιραίο για τις ατόλες και τα νησάκια που δεν έχουν κανένα λόφο για να καταφύγει ο πληθυσμός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι