Ισραήλ: Θα παραμείνουμε όλο το χειμώνα στο “Όρος του Αρχηγού”, στη Συρία

Ισραήλ: Θα παραμείνουμε όλο το χειμώνα στο “Όρος του Αρχηγού”, στη Συρία

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, έδωσε διαταγή στον στρατό να προετοιμαστεί για να ξεχειμωνιάσει στο “Όρος του αρχηγού” (αραβικά) ή όρος Αερμών στην ελληνική απόδοση της Βιβλου και όρος Χερμόν στα εβραϊκά (που αποδίδεται από κάποιους ως όρος Ερμών). Όπως είπε η εντολή δόθηκε λόγω των εξελίξεων στη Συρία.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε εν τω μεταξύ την ανησυχία του για «τις πρόσφατες και εκτεταμένες παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στη Συρία» από το Ισραήλ. «Λόγω των όσων συμβαίνουν στη Συρία προέχει η τεράστια σημασία για την ασφάλεια του Ισραήλ εξ ου και η παραμονή μας στην κορυφή του όρους Χερμόν», αναφέρει η ανακοίνωση του Κατζ. Σε μια “αξιολόγηση ασφαλείας” που είχε με διοικητές, ο Κατζ τόνισε τη στρατηγική σημασία της διατήρησης της θέσης του ισραηλινού στρατού, τον οποίο προέτρεψε να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματα μπορούν να αντέξουν τις σκληρές καιρικές συνθήκες της διαχείμασης εκεί.

Μετά την πτώση του Άσαντ την Κυριακή, τα ισραηλινά στρατεύματα παραβίασαν την αποστρατιωτικοποιημένη νεκρή ζώνη στο εσωτερικό της Συρίας που δημιουργήθηκε μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973 και εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη Συρία.

Η συριακή πλευρά του στρατηγικού όρους αυτού δεσπόζει πάνω από τη Δαμασκό. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό έχει επίσης καταληφθεί ένα εγκαταλελειμμένο συριακό στρατιωτικό φυλάκιο. Το όρος αυτό στα αραβικά λέγεται Όρος Χαραμούν και Ορος του Σεΐχη ή του Αρχηγού, ενώ στα εβραίκά Χαρ Χερμόν. Είναι ορεινός όγκος στη Μέση Ανατολή, τμήμα της οροσειράς του Αντιλιβάνου. Η κορυφή του βρίσκεται στα σύνορα Συρίας και Λιβάνου με μέγιστο ύψος 2.814 μέτρα και είναι το ψηλότερο σημείο της Συρίας. Στις νότιες πλαγιές του όρους εκτείνεται το τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν, το οποίο κατέχει το Ισραήλ.

Στην ελληνική απόδοση του Δευτερονομίου αναφέρεται ότι το όρος Αερμών ονομάζεται από τους Φοίνικες Αερμών Σανιώρ και οι Αμορριτες το ονομάζουν Σανίρ. Σε αιγυπτιακούς παπύρους αναφέρεται Συριών. Οι Ασσύριοι το 800 π.Χ. το ονόμαζαν Σανιρού. Στην εβραϊκή Βίβλο αναφέρονται τρία ονόματα, αλλά πιθανόν να αναφέρονται στις τρεις μεγάλες κορυφές της οροσειράς. Στα εβραϊκά το Δευτερονόμιο αναφέρεται στον πληθυντικό για τα βουνά ως “χερμονίμ”. Δεν υπάρχει καμία ετυμολογική θεωρία που να συνδέει την ονομασία με τον ελληνικό Θεό Ερμή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx