Ισραηλινή εκπαιδευτικός ζητεί το δικαίωμα του ιατρικού απορρήτου και την απολύουν

33χρονος νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι

Στο εφετείο θα καταφύγει μια Ισραηλινή εκπαιδευτικός που απορρίφθηκε το αίτημά της να επαναπροσληφθεί στο σχολείο από το οποίο την απέλυσαν «με την αιτιολογία ότι δεν είχε εμβολιαστεί και δεν δεχόταν να κάνει τεστ κάθε εβδομάδα».

Η εκπαιδευτικός επικαλέσθηκε το ιατρικό απόρρητο και την ελευθερία επιλογής, όμως το πρωτοβάθμιο εργασιακό δικαστήριο του Τελ Αβίβ στο οποίο προσέφυγε, δεν την δικαίωσε. Πρόκειται για αναπληρώτρια καθηγήτρια που αρνείται να αποδείξει με πιστοποιητικό τον εμβολιασμό της ή να κάνει τεστ, «γιατί και τα δύο παραβιάζουν βασικές αρχές ελευθερίας του πολίτη».

«Αυτή τη φορά δεν θεωρούμε ότι τα δικαιώματα της ενάγουσας είναι πιο σημαντικά από το δικαίωμα και υποχρέωσή της να μεριμνά για την ευημερία των μαθητών της, του υπόλοιπου εκπαιδευτικού προσωπικού και των γονέων των μαθητών», ανέφερε στην απόφασή του το δικαστήριο, που αποφάσισε υπέρ του σχολείου της πόλης Kochav Yair-Tzur Yigal όπου εργαζόταν η ενάγουσα. Η εκπαιδευτικός θα καταφύγει στο Εφετείο, καθώς θεωρεί ότι οι αρχές και οι αξίες (όπως το ιατρικό απόρρητο και η ελευθερία επιλογής) έχουν νόημα όταν τηρούνται σε περιόδους κρίσεων και όχι σε περιόδους όπου η τήρησή τους είναι αδιάφορη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Βουλή του Ισράηλ, η Κνεσέτ, είχε ψηφίσει νόμο που επέτρεπε για ένα τρίμηνο την μεταφορά προσωπικών δεδομένων των αρνητών του εμβολίου σε δήμους και σχολικές μονάδες, με στόχο να πιεσθούν έμμεσα για να εμβολιασθούν. Εντούτοις στις αρχές Μαρτίου, το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στο υπουργείο Υγείας της χώρας να παρέχει σε τοπικές Αρχές προσωπικά και ιατρικά στοιχεία όσων αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι