Ισραηλινή ΜΚΟ: Οι επιθέσεις των εποίκων ενθαρρύνονται από την ατιμωρησία

Ισραηλινή ΜΚΟ: Οι επιθέσεις των εποίκων ενθαρρύνονται από την ατιμωρησία

Στην αναγκαιότητα να πάψει η επιείκεια προς τους εποίκους αναφέρεται ΜΚΟ που καταγράφει βιαιότητες Ισραηλιτών εποίκων στη Δυτική Όχθη από το 2006.

Οι πράξεις βίας από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ το 2023, με τουλάχιστον δέκα ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από τέτοιες βίαιες επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Yesh Din.

Και ενώ οι περισσότερες σημειώθηκαν μετά την έκρηξη του πολέμου, είχαν προηγηθεί άλλες. Επιπλέον η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη εκτιμά ότι τουλάχιστον 317 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον στρατό, αλλά και από εποίκους, μετά τη έκρηξη του πολέμου στη Γάζα.

Η Yesh Din εξέφρασε επιφυλάξεις για τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η ισραηλινή αστυνομία, η οποία υποστηρίζει ότι αυτές οι πράξεις βίας μειώθηκαν το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Για την προαναφερόμενη ΜΚΟ, η αστυνομία μετρά μόνο τον αριθμό των καταγγελιών που υποβλήθηκαν, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από τα βίαια περιστατικά που σημειώθηκαν και δεν καταγγέλλονται.

Οι Παλαιστίνιοι, εκτιμά η Yesh Din, δεν καταγγέλλουν πλέον επεισόδια στην ισραηλινή αστυνομία, τόσο επειδή δεν αισθάνονται εμπιστοσύνη προς αυτήν όσο και επειδή την βιώνουν ως κατοχική δύναμη. Επιπλέον η στάση της αστυνομίας σκλήρυνε μετά την άνοδο στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2022 της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ υπό την πρωθυπουργία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης πιθανώς προκύπτει από μια διαρκή πολιτική επιείκειας» προς τους εποίκους, εκτιμά η Yesh Dim. Μεταξύ των επιθέσεων, αναφέρει δύο μεγάλης έκτασης βίαια επεισόδια, που διαπράχθηκαν από «ένα μεγάλο αριθμό Ισραηλινών εποίκων»: το πρώτο στη Χαουάρα τον περσινό Φεβρουάριο και το δεύτερο στην Τουρμούς Αγιά τον Ιούνιο, δύο παλαιστινιακές πόλεις που βρίσκονται μεταξύ της Ναμπλούς και της Ραμάλα.

«Εκατοντάδες Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά χωριά, πυρπολώντας δεκάδες σπίτια και οχήματα», αναφέρει η ΜΚΟ.  Στη Δυτική Όχθη, εδάφη που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ, 490.000 έποικοι ζουν ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Αυτοί οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η βία των εποίκων είναι η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης», κατήγγειλε η ΜΚΟ προσθέτοντας ότι μετά την έναρξη του πολέμου «οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν ιδιαιτέρως βίαιοι και καταγράφηκαν 242 πράξεις βίας». Η οργάνωση αυτή καταγράφει βίαια περιστατικά από το 2006. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ κατέγραψε αντίστοιχα 1.225 επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων μέσα στο 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx