Πρόσθετα μέτρα κατά του Ισραήλ ζητά η Νότια Αφρική – Συνεχίζονται οι συνομιλίες για εκεχειρία
06/03/2024Η Νότια Αφρική ζήτησε σήμερα από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη (CIJ) να επιβάλει νέα έκτακτα μέτρα στο Ισραήλ απέναντι σε αυτό που περιγράφει ως “μαζική πείνα”, εξαιτίας της επίθεσης του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.
Είναι η δεύτερη φορά που η Νότια Αφρική ζητεί πρόσθετα μέτρα από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, καθώς το πρώτο αίτημά της τον Φεβρουάριο απορρίφθηκε.
Η Νότια Αφρική δήλωσε, σε ένα έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το Διεθνές Δικαστήριο, ότι “αναγκάζεται να επανέλθει ενώπιον του δικαστηρίου υπό το φως των νέων γεγονότων και αλλαγών που σημειώνονται στην κατάσταση στη Γάζα — ειδικότερα την κατάσταση της μαζικής πείνας”.
Η Πρετόρια δήλωσε ότι το αίτημά της θα μπορούσε να είναι “η τελευταία ευκαιρία που θα έχει αυτό το δικαστήριο για να σώσει τον παλαιστινιακό λαό της Γάζας, ο οποίος ήδη πεθαίνει από πείνα και τώρα είναι στα πρόθυρα του λιμού”, επικαλούμενη το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε τον Φεβρουάριο ένα πρώτο πρόσθετο αίτημα από τη Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ, το οποίο είχε προαναγγείλει επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας ότι το Ισραήλ έπρεπε να σεβαστεί τα μέτρα που είχαν ήδη διαταχθεί.
Η Πρετόρια είχε ήδη προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα συνιστούσαν παραβίαση της Σύμβασης για την αποτροπή και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας.
Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επ’ αυτού, αλλά στις 26 Ιανουαρίου έδωσε εντολή στο Ισραήλ να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή πράξη γενοκτονίας και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Μαίνονται οι συνομιλίες
Οι συνομιλίες στο Κάιρο για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συνεχίζονται, δεν έχουν καταρρεύσει, διαβεβαίωσαν πηγές της αιγυπτιακής κυβέρνησης, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων Dpa. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, δεν έχουν αποσυρθεί ούτε οι εκπρόσωποι της Χαμάς, ούτε κάποιο άλλο μέρος από τις διαπραγματεύσεις.
Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου μετά την πρωτοφανή επίθεση μαχητών της Χαμάς που διείσδυσαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ. Στην επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.160 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.
Εν είδει αντιποίνων, η ισραηλινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.
Τουλάχιστον 30.717 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στο παλαιστινιακό έδαφος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Εκπρόσωποι της Χαμάς δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή στο Dpa. Στέλεχος της οργάνωσης δήλωσε στη Βηρυτό ότι «η Χαμάς αντιμετώπισε θετικά τις προτάσεις του Κατάρ και της Αιγύπτου», αλλά κατηγόρησε το Ισραήλ πως κωλυσιεργεί. Ο Οσάμα Χαμντάν πρόσθεσε πως «δεν θα επιτρέψουμε ο δρόμος των διαπραγματεύσεων να είναι χωρίς ορίζοντα, καθώς ο πόλεμος λιμοκτονίας και εξόντωσης συνεχίζεται εναντίον του λαού μας».
Επανέλαβε ότι η ασφάλεια του παλαιστινιακού λαού θα εξασφαλιστεί μόνο αν τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ, κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποσυρθούν πλήρως τα ισραηλινά στρατεύματα. «Αυτό είναι προτεραιότητα και δεν θα υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων αν δεν επιτευχθεί», πρόσθεσε. O Νετανιάχου αρνείται την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και την επιστροφή των εκτοπισμένων.
O Μπάιντεν για τη Χαμάς
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως πιστεύει ότι είναι ανάγκη να κηρυχθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού. «Αν αυτό συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο», είπε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως «η απόφαση για την κήρυξη ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς αυτή τη στιγμή».
Η Ουάσιγκτον κάλεσε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να «διευκολύνει την πρόσβαση των ειρηνικών πιστών στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που φέτος αναμένεται να αρχίσει το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.
Οι μουσουλμάνοι θα μπορούν να προσέρχονται για να προσευχηθούν στην πλατεία «κατά τον ίδιο αριθμό με τα προηγούμενα χρόνια», διαβεβαίωσε χθες η ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε πως «η κατάσταση θα επανεκτιμάται διαρκώς με βάση κριτήρια ασφαλείας».
Για να αποτραπεί ανθρωπιστική καταστροφή έπειτα από πέντε μήνες πολέμου στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε επίσης να φθάσει «περισσότερη βοήθεια στη Γάζα» επιμένοντας πως «το Ισραήλ δεν έχει δικαιολογίες για τον περιορισμό της εισόδου φορτηγών» που περιμένουν στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο στρατός των ΗΠΑ έκανε χθες νέες αεροπορικές ρίψεις δεμάτων με βοήθεια.
Δεν φθάνει η βοήθεια
Ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ δήλωσε ότι η χθεσινή αποστολή βοήθειας είχε αποτραπεί αρχικά από τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα της Γάζας και στη συνέχεια λεηλατήθηκε από «απελπισμένους ανθρώπους». Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού ανέφερε ότι η αυτοκινητοπομπή τροφίμων με 14 φορτηγά περίμενε στο σημείο ελέγχου της Γάζας για τρεις ώρες προτού αποτραπεί από τον ισραηλινό στρατό. Ήταν η πρώτη αποστολή που επιχειρήθηκε αφότου η υπηρεσία σταμάτησε τις παραδόσεις στα βόρεια της Γάζας στις 20 Φεβρουαρίου, αφού η συνοδεία φορτηγών της αντιμετώπισε πυρά και λεηλασίες. Τότε, το πρακτορείο περιέγραψε την κατάσταση στη βόρεια Γάζα ως «απόλυτο χάος και βία λόγω της κατάρρευσης της πολιτικής τάξης».
Στο περιστατικό της Τρίτης, αφού τα φορτηγά εν τέλει πέρασαν στη Γάζα σταμάτησαν από «ένα μεγάλο πλήθος απελπισμένων ανθρώπων που λεηλάτησαν τα τρόφιμα, περίπου 200 τόνους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το WFP. Το Πρόγραμμα είπε ότι διερευνά όλους τους τρόπους για να μεταφέρει τρόφιμα στη βόρεια Γάζα, αλλά ότι οι δρόμοι είναι ο μόνος τρόπος για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων που απαιτούνται για την αποφυγή της πείνας. Άλλη μια αεροπορική ρίψη νωρίτερα την Τρίτη, σε συνεργασία με την Αεροπορία της Ιορδανίας, έριξε έξι τόνους τροφίμων, ικανά για τον επισιτισμό 20.000 ανθρώπους, ανέφερε.