Ιταλία: Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως πρεσβευτή έναν έποικο

Ιταλία: Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως πρεσβευτή έναν έποικο

Η Ιταλία δεν δέχεται ως πρέσβυ του Ισραήλ στη Ρώμη έναν άνδρα που είχε εκλεγεί δήμαρχος σε οικισμό εποίκων στα κατεχόμενα

Η Ιταλία ενημέρωσε το Ισραήλ για την αντίθεσή της στον διορισμό ως Ισραηλινού πρεσβευτή στη Ρώμη του Μπένι Κασριέλ, ενός άνδρα που είχε εκλεγεί δήμαρχος σε έναν από τους μεγαλύτερους εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είχε ήδη προτείνει από τον περασμένο Ιούλιο ως νέο πρέσβυ στη Ρώμη τον Μπένι Κασριέλ, 72 ετών, δήμαρχο του οικισμού ααλέ Αντουμίμ, που δημιουργήθηκε κοντά στην Ιερουσαλήμ και αριθμεί 40.000 δημότες. Σύμφωνα με την πρόταση, ο Κασριέλ θα διαδεχόταν τον σημερινό πρέσβυ,  Άλον Μπαρ, έναν διπλωμάτη καριέρας που αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί τον Ιούλιο του 2024.

Ο Μπένι Κασριέλ είναι δήμαρχος του εποικιστικού οικισμού από το 1992 και ηγείται του τοπικού παραρτήματος του δεξιού κόμματος Λικούντ, του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μεταξύ των ετών 1999 και 2001, ο Κασριέλ προήδρευσε επίσης στο Συμβούλιο Γιεσά, έναν οργανισμό που εκπροσωπεί τους εποίκους και όλους τους οικισμούς που οικοδομήθηκαν παράνομα σε παλαιστινιακά εδάφη.

«Η εμπειρία και οι μοναδικές ικανότητές του θα βοηθήσουν στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών μας σε θέματα ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας, αλλά και σε θέματα οικονομίας και ενέργειας», είχε δηλώσει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν, ανακοινώνοντας τον Κασριέλ ως νέο πρέσβη του εβραϊκού κράτους στην Ιταλία προ μηνών.

Το Ισραήλ δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για διαπίστευση, αλλά, έκτοτε, οι ιταλικές αρχές έχουν στείλει σειρά μηνυμάτων που δείχνουν ότι θεωρούν αυτόν τον διορισμό ακατάλληλο, τόνισε μια διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Είναι άγνωστο αν η αντίθεση ήταν έντονη εξαρχής ή αν έγινε σαφής μετά την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα του Γαλλικού Πρακτορείου. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στηρίζει σε γενικές γραμμές το Ισραήλ στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τάσσεται παράλληλα υπέρ της λύσης των δύο κρατών και θεωρεί ότι οι εβραϊκοί οικισμοί σε παλαιστινιακά εδάφη -τα οποία τελούν υπό ισραηλινή κατοχή- είναι παράνομοι για τα Ηνωμένα Έθνη και αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι