Ιταλία: Γερουσιαστής ζητεί να μετατραπεί σε σύσταση η υποχρέωση των γονέων να εμβολιάζουν τα παιδιά του

Ιταλία: Γερουσιαστής ζητεί να μετατραπεί σε σύσταση η υποχρέωση των γονέων να εμβολιάζουν τα παιδιά του

Ο γερουσιαστής της Λέγκα Κλάουντιο Μπόργκι, με τροπολογία που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο της Ρώμης, ζητά να μετατραπεί σε «σύσταση» η υποχρέωση που προβλέπεται από τον νόμο, να εμβολιάζουν οι γονείς τα παιδιά τους, κατά δέκα ασθενειών.

Η υποχρέωση αυτή είχε εγκριθεί το 2017, λόγω της μείωσης του ποσοστού εμβολιασμών και με τον σχετικό νόμο ορίζεται ότι τα παιδιά, για να μπορούν να εγγράφονται στο σχολείο, πρέπει πρώτα να εμβολιάζονται. Στην πραγματικότητα, έως τώρα κανένας μαθητής δεν έχει απομακρυνθεί από σχολείο της Ιταλίας λόγω ελλιπούς εμβολιασμού ενώ, σε σπάνιες περιπτώσεις, έχουν επιβληθεί στους γονείς, χρηματικά πρόστιμα.

Ο γερουσιαστής της Λέγκα, υπογραμμίζει ότι «η Ιταλία είναι η μόνη χώρα, ίσως μαζί με την Γαλλία, που έχει υιοθετήσει ένα τόσο αυστηρό μέτρο» και προσθέτει ότι «η επιβολή δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά προκαλεί μόνον θυμό». Στην λίστα των υποχρεωτικών εμβολίων περιλαμβάνονται τα σκευάσματα κατά της ιλαράς, του κοκκύτη, της ερυθράς και της ανεμοβλογιάς.

Σε ό,τι αφορά την ιλαρά και τον κοκκύτη, τους τελευταίους μήνες στην Ιταλία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά. Πολλοί παιδίατροι είναι κάθετα αντίθετοι στην πρόταση του Μπόργκι και υπενθυμίζουν ότι τα τελευταία χρόνια, στην περίπτωση της ιλαράς, η εμβολιαστική κάλυψη αυξήθηκε κατά 7% και, έστω και αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί ιδανική λύση, «επέτρεψε να ακολουθήσουν σωστή και χρήσιμη κατεύθυνση, γονείς που ήταν αναποφάσιστοι ή αμελείς».

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση είναι κάθετα αντίθετη στην πρόταση Μπόργκι ενώ σαφείς αποστάσεις έλαβε και το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, το οποίο ιδρύθηκε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με πρωθυπουργό την Τζόρτζια Μελόνι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι