Ιταλία: Ολόκληρο πολεμικό πλοίο για να πάει οκτώ μετανάστες στην Αλβανία
06/11/2024Πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού απέπλευσε για την Αλβανία σήμερα μεταφέροντας μια δεύτερη πολύ μικρή ομάδα μεταναστών, με τη Ρώμη να επιδιώκει να σώσει το αμφιλεγόμενο σχέδιό της για μεταφορά μεταναστών εκτός Ιταλίας.
Η πρώτη απόπειρα μεταφοράς μεταναστών που αιτούνται ασύλου στο εξωτερικό, συνάντησε νομικά εμπόδια και από τους 16 όλους κι όλους που είχαν μεταφερθεί, οι τέσσερις γύρισαν πίσω ως ανήλικοι ή ως ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες και οι υπόλοιποι για νομικούς λόγους. Το σχέδιο της Μελόνι ήταν να στέλνει στην Αλβανία 36.000 μετανάστες κατ΄ έτος. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μελόνι ήλπιζε ότι η μεταφορά μεταναστών σε φυλασσόμενους καταυλισμούς στην Αλβανία θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για άλλους που σκέφτονται να κάνουν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα στην Ευρώπη.
Από την ομάδα των 16 μεταναστών τον περασμένο μήνα, όλοι επανήλθαν μέσα σε λίγες μέρες, η πλειονότητα τους μετά από απόφαση δικαστηρίου της Ρώμης ότι δεν μπορούσαν να κρατηθούν στη βαλκανική χώρα λόγω ανησυχιών για το νομικό τους καθεστώς. Οι σημερινοί οκτώ μετανάστες περισυνελέγησαν κοντά στο νησί Λαμπεντούζα και η κυβέρνηση κινείται σχετικά ήπια, για να ξεπεράσει το νομικό αδιέξοδο.
Η πρώτη ομάδα μεταναστών προερχόταν από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, δύο από τις 22 χώρες που η Ιταλία είχε χαρακτηρίσει ως ασφαλείς, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πίστευε ότι θα μπορούσαν να επαναπατριστούν γρήγορα. Ωστόσο, ιταλικό δικαστήριο έκρινε ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ), μια χώρα εκτός της ΕΕ δεν μπορεί να κηρυχθεί ασφαλής εκτός εάν ολόκληρη η επικράτειά της κριθεί απαλλαγμένη από κίνδυνο. Ως αποτέλεσμα, όλοι όσοι βρίσκονταν στην Αλβανία μεταφέρθηκαν ξανά στην Ιταλία, όπου τοποθετήθηκαν σε αφύλακτα κέντρα υποδοχής.
Εξοργισμένοι από την απόφαση του δικαστηρίου, οι υπουργοί της Μελόνι άλλαξε τον κατάλογο των ασφαλών χωρών ψηφίζοντας την λίστα αυτή ως νόμο του κράτους, ώστε το δικαστήριο να μην μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της ενέργειας. Οι ιταλικές εφημερίδες έγραφαν ότι πιθανόν οι οκτώ σημερινοί να είναι Τυνήσιοι, καθώς η χώρα τους θεωρείται πιο σταθερή από πολλές άλλες.
Υπενθυμιζεται οτι η Ιταλία έχει κατασκευάσει δύο κέντρα υποδοχής στην Αλβανία, τα οποία στελεχώνονται από Ιταλούς και οι Αλβανοί είναι αρμόδιοι μόνον για την φύλαξη του χώρου. Σύμφωνα με τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Μελόνι, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που βρίσκονταν στην Αλβανία ανά πάσα στιγμή, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 3.000. Η Ιταλία είπε ότι μόνο «μη ευάλωτοι» άνδρες από ασφαλείς χώρες θα στέλνονταν εκεί, επιβάλλοντας ένα όριο 36.000 ετησίως. Δεν ξεκαθάρισε τι θα γίνεται με όσους έχουν παιδιά ή γυναίκες που επιβαίνουν στο ίδιο πλοιάριο ή βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκή χώρα.
Πηγή: Reuters