Ιξέλ Βρυξελλών: Πρώτοι οι Πράσινοι με επικεφαλής τον Έλληνα νυν δήμαρχο Χρήστο Δουλκερίδη

Ιξέλ Βρυξελλών: Πρώτοι οι Πράσινοι με επικεφαλής τον Έλληνα νυν δήμαρχο Χρήστο Δουλκερίδη

Με επικεφαλής τον νυν δήμαρχο του Ιξέλ, Χρήστο Δουλκερίδη, οι Πράσινοι (Ecolo) ήρθαν πρώτοι για δεύτερη φορά στις εκλογές, με 28,4% των ψήφων. Στις προηγούμενες εκλογές ο Δουλκερίδης είχε λάβει το 33%. Το Ιξέλ έχει περίπου 90.000 κατοίκους και είναι ένας από τους 19 δήμους των Βρυξελλών, αλλά κεντρικός και σημαντικός.

Ο 56χρονος Χρήστος Δουλκερίδης, γιος μετανάστη ανθρακωρύχου και εργάτριας που γνωρίστηκαν το 1962 στα ξένα, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και είχε πολύ φτωχικά παιδικά χρόνια και δεν μπόρεσε να σπουδάσει. Έχει βελγική υπηκοότητα αλλά αισθάνεται όπως είπε ο ίδιος, και Βέλγος και Έλληνας -Πόντιος ειδικότερα. Είναι δήμαρχος του Ιξέλ από το 2018. Έρχεται συχνά για διακοπές στην Ρόδο, από όπου ήταν η μητέρα του, που την έχασε, όπως και τον πατέρα του, το 2023 μέσα σε 4 μήνες και τους δύο. Μπορείτε να ακούσετε συνέντευξη που είχε δώσει στις αρχές του έτους, εδώ.

Στον δήμο του Ιξέλ εδρεύει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και πολλά πανεπιστήμια. Για ένα διάστημα ο κ. Δουλκερίδης ήταν και υφυπουργός Στέγασης. Σήμερα, με καταμετρημένο περίπου το σύνολο των ψήφων, το ποσοστό των Πρασίνων στο συγκεκριμένο δήμο, είναι 28,4% και εκλέγονται 13 σύμβουλοι. Δεύτεροι έρχονται οι Φιλελεύθεροι Ρεφορμιστές (MR), με ποσοστό 27,7%, που επίσης εκλέγουν 13 συμβούλους και τρίτοι έρχονται οι Σοσιαλιστές (PS), με 19,6% και 9 έδρες. Τέταρτο κόμμα έρχεται η ριζοσπαστική Αριστερά (PTB) με 10,9% και 4 έδρες και ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (Objective XL Committed) με 10% και 4 έδρες. Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, στο δήμο Ιξέλ, η απερχόμενη πλειοψηφία Πρασίνων – Σοσιαλιστών μπορεί να ανανεωθεί με 22 έδρες, αλλά δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο τριμερούς συνασπισμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx