Και αλλαγή συντάγματος για χάρη των Αζέρων συζητεί ο Πασινιάν
19/02/2025
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν τόνισε σήμερα πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου Συντάγματος, το οποίο ζητεί επίμονα το Αζερμπαϊτζάν και «θα μπορούσε να διευκολύνει τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών».
«Η έγκριση του νέου Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος είναι απαραίτητη», είπε ο Πασινιάν, υπογραμμίζοντας πως επί του παρόντος το σχέδιο στερείται νομιμότητας. Δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ούτε διευκρίνισε τι θα περιλαμβάνει η συνταγματική αναθεώρηση.
Ύστερα από τρεις δεκαετίες συγκρούσεων, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Το Μπακού υποστηρίζει ότι στο Σύνταγμα της Αρμενίας εγείρονται αξιώσεις που αφορούν την επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, κάτι που το Γερεβάν αρνείται. Οι δύο χώρες έχουν αναμετρηθεί σε πολέμους για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή που ανακατέλαβε πλήρως το Αζερμπαϊτζάν κατά την αστραπιαία επίθεση που εξαπέλυσε τον Σεπτέμβριο του 2023, υποχρεώνοντας περίπου 100.000 Αρμένιους να εγκαταλείψουν τον θύλακα που επί αιώνες ήταν αρμενικός.
Παρότι έκτοτε οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει δημοσίως πως επιθυμούν την υπογραφή συνθήκης για τον τερματισμό της σύγκρουσης, οι συνομιλίες δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής. Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και τα σύνορα που μοιράζονται (μήκους περίπου 1.000 χλμ) παραμένουν κλειστά και σε πολλά σημεία είναι σιδηρόφρακτα.
Τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ υποστήριξε πως η Αρμενία αντιπροσωπεύει «φασιστική» απειλή που πρέπει να συντριβεί. Από την πλευρά του, το Γερεβάν εξέλαβε τις δηλώσεις Αλίεφ ως απόπειρα να δικαιολογήσει ενδεχόμενη σύγκρουση στο μέλλον. Το Αζερμπαϊτζάν προβαίνει σε συνεχείς διεκδικήσεις εν τω μεταξύ και θέτει ζήτημα για το δικό του θύλακα στα νότια της Αρμενίας, ανοίγοντας άλλη πληγή στην περιοχή. Η Αρμενία έχει αποκλείσει εν τω μεταξύ την Ρωσία από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχει αρχίσει να στρέφεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώντας ότι η Μόσχα δεν στήριξε επαρκώς τη χώρα στη σύγκρουση με τους Αζέρους και έχασε τον πόλεμο και τα εδάφη της -το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αν και η Ρωσία έχει προσεγγίσει σημαντικά το Αζερμπαϊτζάν, αυτό άρχισε να την αμφισβητεί ανοιχτά εδώ και 15 μέρες, καθώς έκλεισε μια οργάνωση της πρεσβείας της που είχε αντικείμενο ανάλογο με την αμερικανική USAID.